Woensdag 28 augustus

Weer prachtig weer als we wakker worden. De buurman (heet dat ook zo bij campers?) vertelt dat Kia gisteravond 'gehuild' heeft terwijl we weg waren. Hij vindt het verder niet erg, ziet het als een uiting van trouw. Het Musée de la Vilaine maritime blijkt een leuk, maar klein museum over de plaatselijke geschiedenis, waarbij veel aandacht besteed wordt aan de opeenvolgende bruggen die hier over de Vilaine hebben gelegen. Maar op scheepvaartgebied vernemen we niet echt veel zaken die we nog niet wisten.

Musée de la Vilaine maritime, Château des Basses Fosses, 56130 La Roche-Bernard, tel. 33 (0)2 99 90 83 47, musee.vilainemar@nomade.fr

ARZAL

We rijden naar de Barrage d'Arzal, de stuw die het benedendeel van de Vilaine van een tijrivier in een zoetwaterreservoir van 50 miljoen m3 veranderd heeft. Ook hier weer veel informatieborden over natuur en techniek, ondermeer over de manier waarop het zoute water dat via een schutting in de sluis naar binnen komt weer afgevoerd wordt (via een sifon) en over de vijf, vijftig ton wegende verlaten, die uit schuiven bestaan met daar bovenop een regelbare klep. Net als in le Chatelier zit er aan iedere kant maar een deur in de sluis, die 85 bij 12,9 meter is.

Institution d'aménagement de la Vilaine, Boulevard de Bretagne, BP 11, 56130 La Roche Bernard, tel. 33 (0)2 99 90 88 44, iav@lavilaine.com

SAINT NAZAIRE

Langs de kust kronkelen we in zuidelijke richting tot we bij de zoutpannen van Guérande komen. Het is wel leuk om hier tussen door te rijden, maar het is aan de kust weer veel te druk naar onze zin. Dus schieten we de autoweg naar Saint-Nazaire op. We verwachten min of meer een drukke, vieze industriestad aan te treffen, maar dat valt reuze mee, het blijkt een heel ‘sympathieke’ stad te zijn. We vinden ook zonder probleem een prachtig plekje aan het strand met uitzicht op de Loiremonding: we kijken net tussen de havenlichten door. Ook in de verdere omgeving van de dokken volop parkeerruimte. Maar goed, ook dit is weer een stad die door de geallieerden platgebombardeerd is vanwege een Duitse U-bootbasis en daarna volledig herbouwd.

Terwijl Thijs de ontmantelde (Franse) onderzeeër Espadon gaat bekijken blijf ik in de camper om te schrijven. Hij is nog niet weg of ik zie een binnenvaartanker uit de sluis net naast ons komen, de Pascal. Wauw, eindelijk weer eens een echt schip! Dus, terwijl ik tankers normaal geen blik waardig keur, snel ik nu op blote voeten naar buiten om er een foto van te nemen. Maar goed ook, want behalve een losse duwboot hier verder geen binnenvaart meer gezien.

Daarna fietsen we een rondje door de haven. De Espadon ligt in een sluis waarover door de Duitsers een 3,5 meter dik betonnen dak is gebouwd. Hier bovenop is een panoramaterras ingericht, wat uitkijkt over de havenbekkens, de Loire met z'n grote brug en de Chantiers de l'Atlantique, waar twee enorme passagiersschepen voor liggen.

Er tegenover, aan de andere kant van het dok, staat een zelfde soort bunker als in Lorient, waar twintig duikboten in konden. Een dure architect heeft een paar van deze U-bootdokken aan de achterkant door laten breken, zodat je vanuit de stad de haven weer kunt zien. In een ander dok kun je de tijd van de 'paquebots' herleven. Er zitten ook nog wat souvenirwinkeltjes en een VVV-kantoor en er is een foto-expositie over het oorlogsverleden van Saint-Nazaire in de bunkers. Ook hier een terras op het dak. Als we weer bij de fietsen staan zien we aan het eind van de boulevard een groot passagiersschip aankomen, de Coral Princess, dus rennen we weer naar boven. Het is duidelijk een zusterschip van het schip wat in het Bassin de Penhoët ligt, en keert zo te zien net terug van een proefvaart. De havenloodsen zijn nietig bij dit reusachtige schip.

Na het eten (omelet, want de deur van de koelkast zat niet goed dicht en dat geeft leuke effecten tijdens het rijden) gaan we naar les nocturnes du port kijken, een kleurige verlichting van de dokken tijdens de zomermaanden, maar dat stelt niet zoveel voor. De Island Princess bij de werf ziet er wel prachtig uit in het donker, net een scène uit Titanic...

Office de tourisme, Base sous marine, Boulevard de la Légion d'Honneur, BP 173, 44613 Saint-Nazaire cedex, tel. 33 (0) 810 888 444, www.saint-nazaire-tourisme.com

Vorige Volgende


© PICARO