Donderdag 22 augustus

HILVERN

Een stukje voorbij Rohan ligt het middelste scheidingspand van het Canal de Nantes à Brest. Het kanaal werd hier vroeger met water uit de bovenloop van de Oust gevoed via de Rigole de Hilvern, met z’n 65 kilometer lengte bijna een kanaal op zich. Door ondeskundig onderhoudswerk is dit oude voedingskanaal in 1980 echter lek geraakt en nu wordt er water opgepompt uit de rivier de Blavet. Het Comité des Canaux Bretons, een organisatie die zich inzet voor het behoud van de Bretonse kanalen, pleit al jaren voor restauratie van de rigole.

We fietsen eerst de sluizentrap aan de oostkant van het scheidingspand een stuk af. Die bestaat uit maar liefst 23 sluizen op goed 6 kilometer. Desondanks is het hier heel wat minder toeristisch dan in Hédé: er staan veel sluismeestershuizen leeg en de muren en jaagpaden zijn minder goed onderhouden. Je hebt ook niet echt het idee van een trap, doordat de volgende sluis vaak net achter een bocht ligt. Hierdoor, en door de brede bassins onder de sluizen, lijkt het wel een beetje op de Vogezen. In een van de sluizen zijn twee jachten, nou ja, zeg maar drijvende caravans, aan het koppelen: de voorste heeft motorpech. Bij het uitvaren van de sluis loopt deze buitengewone pousseur meteen in de wal, maar daarna gaat het redelijk. Er zijn hier meer fietsers dan vaarders.

Comité des Canaux Bretons, 6 rue de Lourmel, BP 182, 56308 Pontivy cedex, tel. 33 (0)2 97 25 38 24 www.bretagne-fluviale.net

PONTIVY

We rijden maar met de camper naar de andere kant van het, weliswaar niet zo lange, scheidingspad. Onderweg staan we nog een tijdje in de file, dat wil hier zeggen tussen de koeien. Ook hier weer een hoop sluizen: 19 op 4 kilometer. We zien nog een kilometerpaaltje met 'Napoléonville' erop, in de tijd van Bonaparte de nieuwe naam van Pontivy. Op de meeste paaltjes is het weggehakt. Pontivy was voor Napoleon van groot strategisch belang en de stad heeft dan ook veel aan hem te danken.

Hoewel het lekker fietst zo omlaag, we hoeven nauwelijks te trappen, gaan we toch maar niet helemaal door naar Pontivy, want de camper staat in het zonnetje te bakken. En terug 'op'valt toch altijd tegen. Het kanaal is hier op sommige plaatsen bijna volledig dichtgegroeid met een tropische waterplant, die veel in aquaria gebruikt wordt. De vissen hebben het in ieder geval prima naar hun zin, ze liggen in grote getale net onder het wateroppervlak te zonnen.

In Pontivy parkeren we op een groot plein aan de Blavet. We lopen een rondje om het kasteel, dat ook van de familie Rohan geweest is, en sjokken wat door de winkelstraat. Het is drukkend warm en we houden de stad dan ook al snel weer voor gezien. Omdat een rivier toch leuker is om langs te fietsen dan een kanaal besluiten we eerst de Blavet af te zakken, alvorens de rest van het Canal de Nantes à Brest te gaan bekijken.

DE BLAVET

De over 60 kilometer bevaarbare Blavet was oorspronkelijk een zuidelijke aftakking van het Canal de Nantes à Brest naar de zeehaven van Lorient. De rivier telt 28 sluizen van 26 bij 4,6 meter, de diepgang is 1,20 meter en de doorvaarthoogte 2,6 meter. Tegenwoordig is het de doorgaande route als je uit Nantes komt: voorbij Pontivy is een groot deel van het Canal de Nantes à Brest gedeclasseerd. In het midden van het kanaal ligt namelijk een onoverkomelijke barrière: de stuwdam van Guerlédan.

Via een toeristische route rijden we naar Saint Nicolas des Eaux, waar de rivier een grote meander maakt. Onderweg stoppen we nog bij een prachtig kerkje, met een rijk versierde gotische fontein ernaast, de Chapelle Saint-Nicodème. In Saint-Nicolas vinden we een prima parkeerplaats in de schaduw, net boven de stuw.

We fietsen een heel end langs de kronkelende Blavet, waarin om de een à twee kilometer een sluisje ligt. Er vaart ook nog een passagiersschip, de Etoile du Blavet. Als de lucht wel erg donker wordt keren we maar om en net als we bij de camper zijn vallen de eerste druppels. Ook meteen de eerste van onze vakantie. De rivier kan wel wat water gebruiken, maar een uurtje later is de onweersbui al weer voorbij. Hoewel het 's avonds laat flink afgekoeld is gaan we nog maar even zwemmen in de Blavet, want net achter ons is een betonnen hellinkje waarlangs je er zo... dat wil zeggen, als het water niet zo v-vreselijk k-koud zou zijn...

L'Etoile du Blavet, Promenade des Estivants, 56930 St-Nicolas des Eaux, tel. 33 (0)2 97 51 83 09, www.etoile-du-blavet.com

Vorige Volgende


© PICARO