Woensdag 21 augustus

CANAL DE NANTES A BREST

Het Canal de Nantes à Brest was oorspronkelijk 360 kilometer lang en telde 236 sluizen van 26 bij 4,60 meter. Vroeger was de diepgang 1,40 nu eerder 1,10 meter. De doorvaarthoogte is 3 meter. Het kanaal is in feite een aaneenschakeling van gekanaliseerde rivieren, waaronder de Erdre, Isac, Oust, Blavet, en Aulne, en telt maar liefst drie scheidingspanden.

Vanuit Redon rijden we eerst een klein stukje in zuidoostelijke richting, naar Frégréac, waar we het Maison du Canal bezoeken. Het is een overnachtingsplaats voor mensen die langs het kanaal trekken en op de bovenverdieping is een expositie over het Canal de Nantes a Brest ingericht. Er draaien ook interessante video's. Op een film over overstromingen zien we niet alleen dat Redon vorig jaar januari helemaal blank gestaan heeft, maar ook dat de stuw in de Vilaine er toen nog was.

Op de terugweg naar Redon komen we langs een Fiat-garage, waar we even naar de koppeling laten kijken. Volgens de monteur hoeven we ons niet zoveel zorgen over dat gepiep te maken. Kosten: 0,0 Vervolgens rijden we langs het Canal de Nantes a Brest, hier de gekanaliseerde Oust, in westelijke richting. We stoppen voor de lunch in Malestroit, een schilderachtig dorpje aan de rivier, en fietsen er wat sluisjes langs. De sluismeesteres op de eerste sluis blijkt de sluis te bedienen met een télécommande. Op de tweede sluis staan dezelfde kasten als op andere hydraulische sluizen in Frankrijk. Op alle sluizen hangen touwen aan de bolders klaar, met een stukje slang eromheen, om ze op de hoek van de muur te beschermen.

Maison du Canal, 1 rue de Pont Miny, 44460 Fégréac, tel. 33 (0)2 40 91 24 96

JOSSELIN

We rijden door naar Josselin, waar een groot kasteel boven het kanaal uit torent. Natuurlijk kijken we eerst even op de sluis, waarbij Thijs de sluismeester een handje helpt. De deuren worden hier met de hand gedraaid, een verlaat is echter elektrisch. Daarna maken we een rondje door het dorp. Terwijl ik het musée de poupées bezoek, waar een tentoonstelling is over de speelgoedverzameling van vijf generaties vrouwen uit de familie Rohan, sinds de 15e eeuw eigenaars van het kasteel, brengt Thijs Kia naar de camper. Daarna volgen we een rondleiding door het kasteel.

Aan de binnenzijde van de 14e eeuwse vestingmuren is een woongebouw opgetrokken met een prachtige laatgotische gevel. Binnen mogen we ondermeer de eetzaal en de bibliotheek bekijken: het kasteel wordt nog steeds bewoond door de Rohans. Het is eind vorige eeuw gerestaureerd door leerlingen van Viollet-Le-Duc. Ook de tuinen zijn prachtig onderhouden. Als we terugkomen staat Kia op het dashboard te 'zingen'. Ze kwispelt als ze ons ziet en kruipt dan in elkaar omdat ze heel goed weet dat ze niet voorin mag komen...

Hoewel er een mooi, schaduwrijk, parkeerterrein is in Josselin rijden we nog een stukje verder, naar Rohan. Hier vinden we een leuk plekje met uitzicht op de sluis, die één bloemenzee is. In ons nieuwe boek over het kanaal lezen we dat de sluismeesters hier een speciale hovenierscursus kunnen volgen en jaarlijks recht hebben op veertig planten. We zien ook dat we aan de voormalige haven staan. Na het eten fietsen we nog een stukje langs het kanaal. Als ik een hele tijd aan het reisverslag getypt heb zegt de laptop: bekijk het maar. En weg is alles. Dan heb ik echt geen zin meer om opnieuw te beginnen. Bovendien hebben we, strak tegen de bergwand, toch geen GSM-ontvangst om het te kunnen versturen.

Château de Josselin en Musée de Poupées, service des visites, 56120 Josselin, tel. 33 (0)2 97 22 36 45

Vorige Volgende


© PICARO