Donderdag 15 augustus

HONFLEUR

Verderop langs de Risle blijken ook nog genoeg leuke staanplaatsen te zijn. We rijden via een heuvelachtige route richting Honfleur, komen langs schitterende huizen en ommuurde boerderijen. Vanaf een hoog punt zien we in de verte de brug van Tancarville, na de Pont de Brotonne de tweede vaste verbinding over de Seine tussen Rouen en zee. Vanuit de zone portuaire van Honfleur hebben we even later een mooi uitzicht op de Pont de Normandie, de derde spectaculaire brug. We parkeren de Hymer net voor de stad aan de haven, bij een paar andere campers, en gaan dan met de fiets verder.

In het dok waar we in een ver verleden kieseriet gelost hebben ligt nu een passagiersschip, de Bizet, met Rotterdam als thuishaven. De loskranen zijn verdwenen. Het centrum is nog steeds mooier dan mooi maar ontzettend druk. De rondvaartboten offreren tot onze verbazing allemaal een passage de l'écluse. Wij herinneren ons hier helemaal geen sluis, dus fietsen we maar eens richting Radar Honfleur. En inderdaad, net aan de voet van de radarpost ligt een nieuwe sluis, zodat de hele haven nu tijvrij is. Er zijn net twee vissersscheepjes aan het opschutten. We schatten de sluis zo'n zestig meter lang en twintig meter breed. Net voor de sluis ligt een baggermolen... uit Sliedrecht. We maken nog een rondje over de boulevard en dan laten we Honfleur weer achter ons.

SAINT HYMER

Als we in Pont l'Eveque (van de Camembert) in de zondagochtenboodschappenfile staan zie ik op de kaart opeens dat we vlak bij St-Hymer zitten. Daar moet iedere Hymer toch eens in z'n leven op bedevaart zijn geweest! Er op af dus. Het blijkt een schattig dorpje, bestaande uit vijflandhuizen, een prieuré, een mairie en een auberge, waarvan het terras afgeladen vol zit. We hebben het idee dat je er geweldig goed kunt eten, maar ja, we hebben nog een stukje koude pizza van gisteren...

Na een foto van het plaatsnaambord genomen te hebben nemen we de péage richting Caen. We slaan de stad en z'n Canal de Caen à la mer echter maar over en rijden richting Avranches. Ik wil de Mont Saint Michel graag eens zien, maar op een feestdag in het hoogseizoen is dat waarschijnlijk niet zo verstandig. Daarom besluiten we de Mont maar van de overkant van de baai te bewonderen.

GENETS

Omdat de watertank, die bij vertrek al niet helemaal vol was, nu weer eens op halfvol en dan op een kwart staat, en de kraan weinig druk lijkt te hebben, zoeken we maar eens een serviceplek op. Volgens de campergids moet in Genêts een overnachtingsplaats met alle voorzieningen zijn. We vinden een leuke parkeerplaats, met uitzicht op de ook hiervandaan indrukwekkende Mont Saint Michel. Er ligt een snelstromend riviertje met oude wasplaats naast, maar dat is al. Nou ja, dan maar zonder drinkwater, we zijn wel wat gewend. Een goed excuus om niet af te hoeven wassen...

Het is hier lekker vlak en er zijn veel (onverharde) paden dus we fietsen heel wat af. ’s Avonds, met laagwater, is de hele baai één groot strand. Een grote groep wadlopers vertrekt richting Mont Saint Michel. We hadden ons al afgevraagd wat voor soort schoeisel je daarvoor aan moest. Het antwoord blijkt: geen. Kia gaat tussen de zandplaten op scholletjesjacht en houdt haar snoet verbazingwekkend lang onder water.

Maison de la Baie, relais de Genêts, tel. 33 (0)2 33 89 64 00, maison.baie.genets@wanadoo.fr
Tourisme au Pays de la baie du Mont-Saint-Michel, 7 rue Saint Saturnin, 503000 Avranches

Vorige Volgende


© PICARO