LOGBOEK FEBRUARI 2013

 Januari
2013
 
Maart
2013
Vrijdag 1Helaas hebben de sluiswachters van Noyon en Moislains gisteren wel gestaakt, zodat het vandaag weer een flinke puinhoop is op het canal du Nord. 23 schuttingen in de vallei, hoorden we, en 10 aan Noyon. We zijn dan ook niet echt verbaasd als we drie canal du Nords naast elkaar zien te liggen, als we bij Pont l'Eveque de bocht om komen. Daarvoor liggen nog eens twee pousseurs, en vier losse spitsen. Achtste schutting dus, voor ons. Via het canal de Saint-Quentin gaan is ook geen optie, omdat de toueur 's zondags niet vaart. Dus zit er niets anders op als wachten en drijven…

Zaterdag 2Uitslapen aan Languevoisin, middagpauze aan Cléry en vroeg vast voor de tunnel. En dan is het nog niet eens zondag. Bedankt hoor, sluiswachters…

Zondag 3Omdat onze Nederlandse achterbuurman zondag houdt, en de Franse achterburen samen willen varen, schutten wij vandaag alleen. Zodat Thijs lekker warm in de stuurhut kan blijven zitten en ik lekker door kan werken aan de computer, want morgen zijn we weer internetloos.

Maandag 4We mopperen vaak over het Franse vaarwegbeheer, maar de sluismuren op de Belgische Schelde doen hier en daar niet veel onder voor die in de Vogezen. En de nog niet zo lang geleden aangelegde ligplekken boven de sluizen zijn duidelijk ook niet berekend op zulke grote schepen. Aan Kerkhove loopt de computer vast op Nemours (dat het systeem Herent niet kent wist ik al ;-) zodat ik pas in Asper vaartrechten kan betalen. En als ik 's avonds aan Merelbeke over dat smalle muurtje tussen beide kolken naar de wal loop, met Kia tussen bolders, trapgaten, kabelgoten en staaldraden door laverend, moet ik aan die affiche van Waterwegen en Zeekanaal denken die ik vanmiddag zag hangen: 'Veiligheid is géén slogan'.

Dinsdag 5Vlaanderen vakantieland vandaag. Omdat er veel bovenwater loopt en een stevige wind staat, gokken we erop dat we in één ruk van Merelbeke naar het Zennegat kunnen varen. Maar we krijgen nog zoveel stroom tegen dat we aan Baasrode toch maar een tijstop inlassen. Het scheepvaartmuseum is zoals gewoonlijk gesloten, maar na enige omzwervingen vind ik wel een bakker, en na nog meer zwerven (maar liefst twee keer de weg moeten vragen…) ook nog een supermarkt waar ik wat lekker Belgisch beleg kan inslaan. Na de lunch hebben we weer stroom mee, dus gaan we door naar Steendorp, waar we een tweede tijstop houden. Kia weer een wandelingetje, en wij weer aan tafel eten. Maar daarna mogen we dus nog even de Rupel op naar sluis Zennegat. Waar we te horen krijgen dat we met dit hoge water vanmiddag nog tot 16 uur naar binnen hadden gekund als we doorgevaren waren…

Woensdag 6Maar aangezien we gisteren al gehoord hadden dat er vandaag geen schepen gelost worden hoeven we ons niet te haasten. Als het licht wordt beginnen we aan het laatste stukje van de reis. Er was voor vandaag veel sneeuw en ander onheil voorspeld, maar Thijs heeft voor niets het relinkje over de luiken getrokken en de touwen toegedekt: het is werkelijk schitterend weer. Zodat we 's middags nog maar even naar Leuven fietsen.

Donderdag 7Met midden maart zo'n twee weken chômage op de Saône en Rhône in het vooruitzicht hadden we weinig zin in een reisje Chalon tot en met Salaise. Want dan los je nog wel voor de stremming, maar moet je vervolgens meteen rechtsomkeert maken of je daar op laten sluiten. Maar tegen tien dagen verplicht voorjaarsvakantie in Sète zeggen we toch geen nee ;-)

Vrijdag 8Om daar nog voor 10 maart aan te komen moeten we wel uiterlijk over een week laden en onderweg niet te veel tijd verliezen. Dat betekent wederom weinig tijd in Nederland. En in die tijd is het ook nog eens net Carnaval. De vraag is dus waar we die tijd het efficiëntst door kunnen brengen, in Maastricht of in Den Bosch. Een deel van de dingen op ons lijstje moet namelijk in Limburg gebeuren, een ander deel in Brabant en Gelderland. Van Herent naar Stein via Den Bosch is 130 kilometer omvaren in vergelijking met via Maastricht. Dat kost niet alleen extra gasolie, maar ook een dag. Maar de trein rijdt ook niet gratis, en tijdens een vaardag kun je aan boord nog wat nuttigs doen en tijdens een treinrit niet. Eenmaal op de Rupel gaan we maar bakboord uit: in Den Bosch liggen we mooier voor de hond…

Zaterdag 9Omdat het nog krap wordt om voor 14 uur door Sluis 0 te komen, belt de sluismeester van Engelen even voor ons naar zijn collega. En krijgt te horen dat het boven de sluis helemaal vol ligt. Benieuwd hoe dat opgelost gaat worden na de omlegging van de Zuid-Willemsvaart… Aan Engelen is wel plaats, maar om nou met sneeuw in het vooruitzicht naar Kerkdriel te moeten fietsen… Dan maar naar de Brabanthallen. Daar lig je wat minder mooi en minder veilig, maar wel op loopafstand van het station. Daar worden we al opgewacht door een fotograaf. Die ons wel met de auto weg wil brengen. Heeft Marinetraffic toch nog voordelen!

Zondag 10Eerst het ruim maar eens schoon en, met kunstmest laden in het vooruitzicht, droog zien te krijgen. Want alleen navegen is er deze keer niet bij: in de regen geladen en met vochtig weer gelost, dus het gerststof zit overal vastgeplakt. Voor we aan het ruim kunnen beginnen mogen we echter eerst de luiken en gangboorden sneeuwvrij maken. Spuiten is vervolgens ook een koud klusje, want op de een of andere manier zijn we ons mooie, regelbare spuitstukje kwijt geraakt (waarschijnlijk vorige ronde met sneeuwvegen overboord gegaan) en zonder spettert het toch wat harder. 's Middags familiebezoek in Kerkdriel: daar heeft de jeugd wat meer ruimte dan aan boord, en dit is ook geen plekje om even een stukje te gaan lopen.

Maandag 11Dus gaan we het toch maar eens 'hogerop' zoeken. En vervolgens de auto ophalen om boodschappen te doen. Dat valt tegen. Eerst staan we in de file achter een stel carnavalswagens, dan blijkt de dierenwinkel vandaag dicht vanwege carnaval, vervolgens sluit ook de rest van het winkelcentrum al om 12 uur, en dan is de kortste weg naar het schip ook nog afgesloten i.v.m. de optocht. 's Middags weer familiebezoek - dat 's avonds naadloos overgaat in 'opstappersbezoek'.

Dinsdag 12In alle vroegte worden we wakker doordat de scanner steeds aan en uit springt. Dan zullen de accu's wel leeg zijn. Maar het probleem blijkt in de omvormer te zitten, die zich constant reset. En geen omvormer betekent geen kachel, geen licht in de keuken, geen stromend water, geen koelkast,… Het meeste kan Thijs omzetten naar de generator, maar om die nou dag en nacht te laten draaien staat ons ook tegen. Dan maar in een keer een nieuwe bestellen (want dit merk doet niet aan reparatie, en zeker niet van twaalf jaar oude apparaten) in Maasbracht. Zodat onze motorinbouwer, die morgen toch langs zou komen voor de jaarlijkse check-up, hem meteen mee kan brengen.

Woensdag 13Op de valreep arriveren onze gerepareerde stuurstoel en drijfjas: beide leveranciers hebben hun uiterste best gedaan om ervoor te zorgen dat we ze nog mee konden nemen, toen ze hoorden dat we weer voor minstens twee maanden naar Frankrijk zouden gaan. 's Middags vieren we pa z'n verjaardag nog een keer (driemaal is scheepsrecht), en 's avonds zit ons Bosch' intermezzo er al weer op: ondanks alle carnavalsperikelen en scheepsbeslommeringen veel familie en vrienden gezien, naar de dierenarts en tandarts geweest, boodschappen en paperassen afgewerkt voor onszelf en pa,… Maar even lekker de stad in is er ook deze ronde niet van gekomen.

Donderdag 14Er schiet tegenwoordig wel meer bij in, zoals het logboek, de foto's van de week, en vooral: privémail beantwoorden, sorry mensen! Want ik haal me steeds meer op de hals, geloof ik, verhaaltje opstellen voor de ene organisatie, vraagje naar een andere sturen, tekst vertalen voor de een, vertaling checken voor een ander, vragen via de ene site beantwoorden, andere site bijwerken, artikeltje schrijven voor het ene blad, foto leveren voor het andere,… In Maasbracht vallen we samen met buren die zich ook altijd vanalles op de hals halen. Gespreksstof genoeg dus. Gekoppeld gaan we door naar Stein, waar we gezellig samen eten.

Vrijdag 15Dat is weer mooi geregeld: lekker gemakkelijk met de trein laden, geen regen, geen gladheid, geen wind, laat genoeg begonnen om nog vers brood te kunnen halen en vroeg genoeg om nog een end België in te komen.

Zaterdag 16In Antwerpen is het bijna op hetzelfde tijdstip laag water als vorige reis, maar omdat we nu geen twee uur aan de Royersluis verliezen, zijn we ruim voor 22 uur aan Merelbeke. Alleen kunnen we daar toch niet meer opschutten, omdat er op zaterdag maar tot 18 uur gewerkt wordt. We mogen wel in de sluis overnachten, maar het nadeel daarvan is dat die morgenvroeg al om 6 uur start, terwijl de volgende sluis, Asper, op zondag pas om 10 uur begint. Niet zo handig… Ook niet omdat we vanavond opstappers aan boord krijgen, die morgen gezellig een dagje meevaren. Beneden de sluis blijven liggen is ook zowat, want is het hier overal nog wel diep genoeg met laagwater. Maar daar blijken we niet naar om te hoeven kijken: 'Ik maak hier aan de kade vast en begin morgen pas om 7 uur', meldt onze voorbuurman, 'dus kom maar langszij'.

Zondag 17In plaats van, zoals gewoonlijk, via de Schelde te gaan, varen we vandaag maar eens via de Leie. Sluis Bruay is gisteren namelijk de hele dag gestremd geweest als gevolg van een koperdiefstal, waardoor er nu zo'n tien schuttingen voor liggen. Bovendien kunnen onze opstappers vanavond vanuit Kortrijk veel gemakkelijker met de trein terug dan vanuit Doornik. Omdat we daar wel erg vroeg zijn, en ook niet vast kunnen maken, varen we nog maar even door naar Menen, waar ook een station is. En een rommelmarkt, denk ik, als ik al die mensen en auto's zie. Maar het blijkt 'gewoon' koopzondag. De winkels stellen niet zoveel voor (behalve de bakkers dan, waar zelfs een rij voor staat) maar het ziet er gezellig uit en het is mooi weer… Al met al bijna een vakantiedag!

Maandag 18De dag begint koud en mistig, maar 's middags wordt het prachtig weer. Dus gaat Thijs buiten een antenne aansluiten, en mag ik varen. Gaan we hier eens langs, zit ik eens een hele tijd in de stuurhut met mooi licht, komen we bijna niets tegen om te fotograferen :-( Hoewel ik regelmatig op de toerenteller kijk, onze lege voorbuurman vaart namelijk zo langzaam dat ik geladen steeds weer af moet stoppen om er niet voorbij te schieten, zie ik pas 's avonds met vastmaken dat de motor vandaag, na iets meer dan vier jaar, over de 10.000 uur gegaan is.

Dinsdag 19Vandaag weer een mijlpaal: Kia wordt 13! Dus krijgt ze een ochtend- én een middagwandelingetje. Dat kan ook gemakkelijk, doordat het canal du Nord deze keer zo goed loopt (van de pousseur die gisteravond net voor ons het kanaal in ging blijken we weinig last te hebben, en aan de tunnel laat hij ons ook nog eens spontaan voorbij) dat we beide valleitjes doen. We zouden zelfs nog tot Campagne zijn gekomen, als we niet door een voorbuurman en een tegenligger, die allebei in Languevoisin gestopt zijn, uitgenodigd waren voor een glaasje. Zodat de jarige vanavond voor zichzelf mag zingen…

Reactie van
bert van der tang
Kia, van harte!!

zo zie je maar, het leven op het water houd je jong!

Woensdag 20De volgende buren kruisen we minder gunstig: midden op de dag. Omdat de nieuwe ELV-stagiaire daar aan boord is, waarmee we natuurlijk wel even kennis willen maken, en de buren wel op andere buren willen wachten die nog liggen te laden, knopen we maar halverwege het pand vast om koffie te drinken. En te lunchen, en weer koffie te drinken… en dan zijn de andere buren er ook. En gaan we, ondanks de lekkere luchtjes die inmiddels uit de keuken van de buurvrouw komen, toch nog maar even door. Want wie weet wat we onderweg nog aan oponthoud krijgen. In theorie moeten we vanavond nog in het lange pand van Abbécourt kunnen komen, zodat we weer twee uurtjes in kunnen halen, maar in de praktijk blijkt dat nog best krap te worden doordat de automaat aanvankelijk niet op onze télécommande reageert, maar wel op die van een collega die nog een heel end boven de sluis zit. Thijs is zich echter helemaal aan het verdiepen in radio- en zendtechnieken, dus wie weet…

Donderdag 21Innovatieschuur. Normaal lees je natuurlijk gewoon over zo'n term heen, maar als je er een stukje over moet schrijven wordt het wat anders (ik zou 'innovatieloods' gekozen hebben als het om binnenvaart gaat) en als dat dan ook nog in het Frans moet… 'Grange d'innovation'? Geen idee wat dat voor associaties bij Fransen oproept, maar voor mijn ogen doemt dan een Willie Wortel in een stoffige boerenschuur op. Maar goed, in het Frans kom je af en toe ook van dat onvertaalbare consultantsjargon tegen, zoals 'pôle'. Hé, wacht eens even… Yes, 1,47 miljoen treffers voor 'pôle d'innovations' ;-)

Vrijdag 22Lekker bezig: even naar de bakker, pandje met de hond lopen, wat chatten met collega's, babbeltje met een tegenligger ('ik ben een ster door dat filmpje van jullie!'), de baggerburen ('hier moet een nieuwe overslagkade komen'), de itinérant ('zes spitsen per dag momenteel'), wat aansluiten, tekst bijslijpen,… en dan is het opeens half zes en moet je eigenlijk nog twee sluizen doen om in het scheidingspand te komen. Om kwart voor zes zien we vanuit de op een na laatste sluis de laatste echter al uitgaan… en vervolgens op rood-groen gezet worden. Om vijf over zes varen we in, merci beaucoup!

Zaterdag 23Lekker bezig: even naar de bakker, pandje met de hond lopen, wat chatten met collega's, babbeltje met een tegenligger, wat klussen, en dan is het weer zes uur en staat de sluis nog rood-groen – maar mooi dat-ie niet open gaat. De dépanneur blijkt al naar huis, met als gevolg dat de lampen de hele nacht blijven branden.

Zondag 24Hé, we hadden een zonvakantie geboekt, geen wintersport… Als we wakker worden is de wereld weer eens wit, voor de zoveelste keer deze winter. Met als gevolg dat het nog ruim een half uur duurt voor de dépanneur er is. Maar dat compenseert hij wel door diverse volgende sluizen vast groen te zetten voor ons. In Vitry ligt de ijsbreker startklaar op ons plekje van een jaar geleden 'Maar nou hebben we hem natuurlijk niet nodig gehad'. We prijzen ons maar niet rijk voor we eruit zijn. En zelfs dan kan dit kanaal nog een vervelende verrassing in petto hebben: de buurman die we net onder de spoorbrug gekruist hebben blijkt daar iets in z'n schroef gedraaid te hebben, met als gevolg schroef geblokkeerd, roeren geblokkeerd en motor stilgevallen. Dus die kan een duiker uit België laten komen. Want hier komt de brandweer daar niet voor, maar in het département Haute-Marne wel, vertelt de sluismeester.

Maandag 25Complimentje voor de escort-service… De itinérant is niet moeders mooiste, maar hij rijdt wel van sluis tot brug tot sluis met ons mee, heeft de sluisranden mooi sneeuwvrij gemaakt en blijft ons 's avonds net zo lang met z'n autolampen bijlichten tot we vast liggen.

Dinsdag 26Ik weet niet of het aan het weer, de omgeving of haar nieuwe artrosemedicijn ligt, maar Kia loopt weer net als vroeger iedere sluis met Thijs mee naar voren, wil dan de wal op om stokken te apporteren, en zou vervolgens het liefst met mij naar de volgende sluis wandelen. Maar aangezien we vrezen dat deze verjonging grotendeels uit een flesje komt zullen we die oude wachtel toch maar 'n beetje tegen zichzelf beschermen…

Woensdag 27Het sneeuwt vandaag niet meer, maar het is nog steeds zo guur dat we toch wel medelijden hebben met onze voormalige stagiair, zijn opstapper en zijn buurman, die afgebroken onderweg zijn naar Bologne. Zodat ik in Chaumont maar op de fiets stap om een rouelle de jambon te halen. Hoewel het een tikje aan de vroege kant is, en de sluismeestersplanner daar dus vast niet blij mee is, knopen we 's avonds met zijn drieën vast boven sluis 21. En dan is er… erwtensoep!

Donderdag 28De verloren uurtjes compenseren we maar weer door 's avonds door de tunnel te gaan. Daar zijn ze nog steeds bezig allerlei veiligheidstoestanden te installeren. 't Wordt er niet mooier op. We horen ook dat het de bedoeling is op alle sluizen hekken te plaatsen. 't Wordt er ook niet leuker op…

 Januari
2013
  
 Maart
2013
print-versie