LOGBOEK JULI 2012

 Juni
2012
 
Augustus
2012
Zondag 1Vandaag kwamen we aan bij de Picaro, bijna dan. Er stond een hek op de weg. Na een stuk omrijden om langs dat hek te komen waren we er. Frans werd geschoren, iedereen keek hem aan van: help, word ik ook geschoren!? Piet maakte friet, Thijs maakte de bbq aan en Dolores en ik maakte een fruitsalade. Iedereen bleef en bleef maar eten, we hadden er vanille “bolletjes” op gemaakt met chocolade erop. En toen kwam het verschrikkelijkste van allemaal: het tragische afscheid… ohh sofietje!!! En onze papa 's en mama's natuurlijk. Toen hebben we nog tot kwart voor twaalf afgewassen omdat onze ouders zo treuzelden! Hrr… Dit was onze dag.

Maandag 2Vandaag zijn we naar de Efteling geweest. Maar doordat onze ouders niet weg wilden de avond ervoor waren wij nog veel te moe om op te staan. Dan zijn we toch maar uit ons bed geraakt en hebben we ontbeten en broodjes gesmeerd voor overdag op te eten. Onderweg zaten we achter een chocolade vrachtwagen mmm… wat was dat verleidelijk! De Efteling is echt een zeer mooi park. En ook zeer groot + misselijk makend :-(. Eerst hebben we het sprookjesbos gedaan wat Dolores geweldig vond (ik dus). De tofste attractie vind ik Joris en de draak. En de mooiste de Piranha, we moesten in een bootje stappen en gingen hard heen en weer en we werden vrij nat. Toen we terug keerden zijn Elise en ik in slaap gevallen in de auto. Maar in de avond waren we weer klaar wakker. Achter ons avond eten hebben we een paar filmpjes uitgezocht uit 4 stapels van1 meter (die waren van piet friet). Toen we alle films hadden doorzocht zijn we om 10 uur nog een klein toertje gaan wandelen met Kia. Dit was onze dag.

Dinsdag 3Vandaag hebben we onze slaap ingehaald, dat was wel nodig. Toen wij amper een uurtje wakker waren kwamen de 2 stages iemanden al hier. Die iemanden heetten Thomas en Rens. Toen zijn we maar met Kia gaan wandelen. Vrijwel meteen daarna zijn we naar de winkel geweest. We hadden een chocolade moes recept gekregen, toen we de ingrediënten gekocht hadden waren we aan de slag gegaan. Het leek eerst op een brownie. Gelukkig veranderde dat al snel en werd het een moes-achtige brei. Maarja, wie lekker wil eten moet niet in de keuken kijken! Na al dat lekkere eten en het lekkere dessert moesten we natuurlijk ook nog idioot doen. Piet moest nog mais lossen, dat stoft zo lekker. Hahah. Uiteindelijk veranderden we in 2 witte spoken. Om er nog een laagje bovenop te doen gooide Thijs Elise in de mais! Dat lag wel lekker. Er lag nog een dooie muis in. Omdat we zo wit waren moesten we maar lekker terug zwemmen naar de Picaro. Brr… Dit was onze dag.

Reactie van
Huibert Oosterveen
Ja ja jullie hebben het slecht. Ik zou bijna medelijden krijgen. Bijna he
Jullie zien er mooi uit hoor ha ha.

Reactie van
KVM
Wat leuk om jullie zo te zien glunderen…Een dag pretpark, en nou maken jullie er aan boord ook nog een pretpark van. Groetjes daar!!

Woensdag 4Vandaag hebben we in de mais gezwommen. We hebben maisgeworsteld en zijn erin gesprongen. Vervolgens sta je dus tot je knieën in de mais. Dat was wel grappig, vooral met worstelen dan kun je alle kanten op gaan hangen en val je niet om. Natuurlijk waren we hierna wel weer spiiierwit. Dus we gingen het ruim van Piet en Suzanno uitspuiten. Dat eindigt dan in een watergevecht. Dolores en Elise waren dan ook al nat, maar Suzanno die ook meehielp, NOG niet. Dat duurde niet lang want Piet gooide al snel 2 emmers water over Suzanno heen. Na een tijdje bezig geweest te zijn met watergevecht hadden we het koud. Elise's benen zagen zo wit als een spook. Nu niet van het stof maar van de kou. Alleen haar knieën waren nog bruin. Later stonden wij tweetjes alleen te rillen in het ruim. We waren tegen de muur aan gaan staan. Die was lekker warm. Een tijdje later kwamen we eruit, Thijs en Annemarie waren nog aan het lossen. We hadden van Suzanno thee en brood gekregen en waren op de bloedhete luiken gaan liggen. Even later werd onze rust verstoord omdat Piet onder de luiken spoot en dat was koud. We hadden ons omgekleed en waren de stad in gegaan. We kwamen in een troepjes – winkeltje waar ze ook parfum hadden, natuurlijk moesten we er wel een paaar proberen! Elise rook dus naar 7 verschillende geuren en kon zichzelf ruiken/stinken. Even later kwam Suzanno ook na. Ohh, wat ruik je lekker! Zei ze. Haha. We kregen weer friet van Piet Friet. Ook een lekkere salade van Suzanno. Die avond hebben Dolores en Elise nog The horse whisperer gekeken. Dit was onze dag.

Donderdag 5Vandaag heeft Elise zeer slecht geslapen omdat het zo warm was. Thijs had wel een airco gezet maar die maakte het dan weer veel te koud. En had Elise hem maar weer uitgezet. Toen ze dan allemaal wakker waren zijn we naar het papengaaienpark geweest. Het was daar zeer leuk want sommige konden hallo zeggen en nog andere simpele woorden. maar er waren er ook die dan lachten als kleine kindjes of je SLET noemden. Er was daar ook een tropisch gedeelte waar het ongeveer 60°C was. En beneden viel de warmte nog mee maar boven stoomde je bijna. Nu weet ik (Dolores) wel hoe een kip zich in de oven moet voelen. Toen we buiten waren leek het dan ook alsof het zeer koud was terwijl het ongeveer 25ºC was. Er was dan ook een gedeelte waar je tussen de papegaaien en parkieten zit. In het begin waren ze zeer bang van ons. Maar op het einde kwamen ze al op je schouders zitten op een bepaald moment hadden we er zelfs 2. En doordat het zo leuk was bij die losvliegende papegaaien en parkieten waren we daar een half uur na sluitingstijd nog binnen. En toen we buiten waren bij de parkieten zagen we dat we de aapjes nu niet meer konden doen terwijl die o zo schattig zijn. die kwamen met hun kopje door de tralies als je met je vinger wees. Achter het leuke park zijn ze dan naar Kerkdriel gegaan. Waar Annemarie, Elise en Dolores dan een nachtje blijven slapen bij Annemarie haar vader. Het is daar zeer mooi en ze hebben ook een heel mooie tuin waar Elise zeer mooi heeft in gedanst. Daar hebben we dan een zeer lekker kipje op. s`avonds moesten we dan nog douchen en toen heeft Annemarie de douchekop gesloopt door hem een klein beetje te verdraaien omdat hij naar alle kanten spoot. Dit was onze dag.

Vrijdag 6Vandaag heb ik (Dolores) zeer slecht geslapen vanwege de kerktoren en de haan die om de beurt veel lawaai maakten. Toen we eindelijk wakker waren ging ik naar beneden en zat het daar vol met mensen. En die moesten erg lachen toen ik zei dat ik pipi moest doen. Achter ons 'ontbijt' heb ik nog met Elise liggen kletsen (in plaats van het bed op te ruimen). Ook hebben we allebei een ketting uitgezocht. Toen we dan eindelijk het bed hadden opgeruimd hebben we soep met stokbrood gegeten en daarna zijn we met de bus en trein naar Weert gegaan. Daar was het braderie en was het zeer druk. Aan boord is Annemarie dan begonnen aan de roerbakschotel met 3 soorten vis en wel 4 soorten groenten (voor de vader van Elise ;-). Na het eten zijn Elise en ik naar de roef gevlucht voor de regen en hebben het 2de deel van The Horse Whisperer en rien à declarer gezien. Elise vond deze film nogal kinderachtig maar ik vond hem wel leuk. Achter deze filmen was het kinderbedtijd (23u30). Dit was onze dag.

Zaterdag 7Vandaag hebben we allebei zeer slecht geslapen omdat we het koud hadden. Toen wij wakker werden waren Thijs, Annemarie, Piet en Suzanno al naar de markt geweest. En ze hadden ook al 2 keer koffie gedronken. Op een bepaald moment heeft Piet ons gewekt met Adele op maximaal volume. Toen hebben we ontbeten en meteen broodjes gesmeerd om mee te nemen. We zijn door een mooi gebied naar België gefietst daar zijn we langs een hek en door de sloot gegaan met de fiets en toen zaten we op een privéterrein van een kasteel. Gelukkig konden we er ook weer via een hek en sloot uit zonder dat we betrapt werden. Terug in Nederland gingen we een speurtocht doen maar die was zo goed gemaakt dat we het begin ook niet vonden. Dus moesten we een heel eind door het zand fietsen en vielen we steeds omver met fiets en al. Elise en ik hebben dan maar besloten door de hei te fietsen (het is niet aan te raden). Toen we het begin van de speurtocht hadden gevonden hebben we besloten hem toch niet te doen en terug naar het schip te gaan voor een milkshake of liever gezegd 2. Eerst banaan-straciatella en dan kiwi-rode bessen-straciatella. Een paar minuten later stonden Elise en ik dan in bikini op de luiken want we wouden zwemmen. Maar doordat het schip leeg was moesten ze eerst de zwemtrappen aan elkaar hangen. Toen Elise aan de trap hing en niet meteen het water in ging kreeg ze een emmer water over zich heen van Thijs. Toen kwamen Thijs en Annemarie ook maar in het water. Intussen was piet friet piet pannenkoek geworden. En kregen Annemarie, Elise en ik de eerste pannenkoek terwijl we zwommen. Het leek meer op eendjes voeren want we kregen ze niet als dolfijnen met onze mond gevangen. En Suzanno kreeg de slappe lach. Daarna hebben we allemaal in het ruim gezeten terwijl Piet daar reuze pannenkoeken met spek, appel en kaas aan het bakken was. Toen het donker werd hebben we kaarsjes aangestoken en in potjes gestoken. Terwijl we bij het kaarslicht in het ruim zaten hebben we geluisterd naar de vakantieverhalen van Piet over wolven en beren. En toen vroeg Suzanno als we al eens in een hangmat hadden geslapen. Wat natuurlijk niet zo WAS. Dus mocht Piet hun hele vooronder ondersteboven keren om de hangmatten te zoeken. Toen hebben we ze opgehangen in het ruim van de Picaro en werden we door elkaar geschud zodat we mooi in het midden van de hangmat lagen.

Reactie van
KVM
Hele mooie foto's hoor, vanuit het multifunctionele ruim…

Zondag 8Vandaag hebben allebei zeer goed geslapen in de hangmat. Zo goed dat we Elise er moesten uitgooien. Jammer genoeg was dat omdat ze werd opgehaald door haar ouders om op vakantie te vertrekken naar Frankrijk. In de middag heb ik dan verder gewerkt aan de puzzel en het logboek geschreven. Want daar had Elise geen tijd meer voor. Toen we aan het eten waren kregen we telefoon van tante Joke (tante van Annemarie). Die was terug van haar vakantie en wij zijn op bezoek gegaan. We zijn in de auto van de buren naar haar huis gereden en Kia mocht mee. Bij tante Joke hebben we dan een lekkere kop thee gedronken en wat gebabbeld. Plots belden de buren (Piet en Suzanno) om te zeggen dat ze aan drink water zijn geraakt. Via het bedrijf waar we bij lagen en het heeft hun niets gekost. Toen we uit gekletst waren bij tante Joke zijn we dan maar terug gekeerd naar Weert. Thijs en Annemarie zijn dan nog iets gaan drinken bij de buren (geen water) en ik was maar in mijn bedje gekropen omdat ik moe was. Dit was mijn dag.

Maandag 9Vandaag was de eerste volle dag dat ik zonder Elise aan boord was maar het was meteen ook weer een echte werkdag. Want toen we rustig zaten te puzzelen kregen wij en de Traveler plots nog een reis terwijl we daar helemaal niet op gerekend hadden. En zoals jullie al weten hadden we 2 dagen ervoor in het ruim gegeten en geslapen maar dat was ook nog niet opgeruimd. Dus moesten we alles nog vlug vlug vlug uit het ruim halen. Toen alles er uit was moesten we (Annemarie, Suzanno en Dolores) ook nog vlug vlug vlug naar de winkel om iets grotere inkopen te doen dan anders. Toen we terug kwamen moest Piet de auto nog in het ruim zetten. En nu weet ik eindelijk zeker dat vliegende auto's niet alleen in Harry Potter bestaan maar ook in het echte leven ;-). Toen we dan alles weer op het juiste schip hadden staan moesten we afscheid nemen van Piet en Suzanno want zij moesten laden in Stijn en wij in Gent maar wel voor dezelfde losplaats. En dan zijn we van elkaar weggegaan. Eerst moesten we een stuk achteruit varen om dan te kunnen draaien op een plaats waar het breder was. En dan kwamen we weer in België waar het begon te regenen. Na een heel eind varen heeft Thijs Annemarie Kia en ik aan de wal gezet. Maar dat was niet zo slim want er stond een poort voor de sluis en die was op slot. Toen Annemarie en ik nog eens goed rondkeken zagen we dat er een hek los zat waar we dan gemakkelijk door konden lopen. Toen we er dan waren riep Thijs me omdat papa net op het moment dat we aan het lopen waren mij op belde en ik had mijn gsm niet mee. Dat is echt zo typisch. Toen we terug aan boord waren hebben we dan achter knutsel spulletjes gezocht om ons bezig te houden tijdens het lange varen. En niet omdat het saai was maar omdat we tot 23 uur hebben gevaren. Ik en Annemarie zijn dan begonnen met maskers te beschilderen met aquarelverf en nu hang ik helemaal vol met verf zelfs mijn kleren. Sorry mama ;-). Dit was mijn dag.

Reactie van
sander
leuke verhalen en mooie foto's

Reactie van
Tante Joke
Je boft Dolores dat je nog aan het varen raakt ! Fijne vakantie verder en groetjes voor Thijs & Annemarie

Reactie van
Dolores
dag tante Joke.
hik vind het ook zeer leuk dat we nog aan het varen zijn. en ben ondertussen ook het boek over wilde dieren aan het lezen en ik vind het zeer mooi.
Groetjes Dolores

Dinsdag 10Vandaag zijn we opnieuw gaan varen en was ik eerder wakker dan Annemarie. Wat dus echt niet mijn gewoonte is. Vandaag heb ik ook alle grote zeehavens van België in 1 keer gezien. Behalve Zeebrugge dan maar die zie ik iedere dag al dus die ken ik al. Bij de sluis in Terneuzen gingen we er samen in met de Vincita. We hebben op de Wester Schelde gevaren en dat was heel leuk. Dan zie je plots al die grote schepen die van die reuze golven maken. Net voor die sluis van Terneuzen moesten we dwars over de golven varen. En dan begon je echt te schommelen. Ik zat op dat moment net het logboek te typen en toen ging die la van het computerbureau open. Dan hebben we nog een eindje verder gevaren tot in Terneuzen zelf en daar zijn we dan eventjes gestopt want Annemarie moest naar de bibliotheek om haar boeken binnen te brengen. Maar natuurlijk ook om nieuwe boeken mee te nemen. Het leuke aan die bibliotheek was dat hij niet zo ouderwets was je kon zelf je boeken inscannen om ze dan mee te nemen. Nadat we in de bibliotheek alles hadden gedaan zijn we nog eventjes naar het winkelcentrum gegaan achter een paar dingen. Toen zijn we maar teruggekeerd om te vragen als Thijs nog eens meeging naar daar. Maar dat ging niet want er was bezoek er was een man van een andere spits thee komen drinken. Toen hij weer weg was zijn Annemarie en ik nog eens terug gegaan om een brievenbus te zoeken om de post op te sturen. Maar ja we zijn het hele stadscentrum rond gelopen en dan vonden we een brievenbus recht tegenover de bibliotheek. Toen zijn we terug gekeerd en zijn we weer gaan varen via het kanaal Gent - Terneuzen naar Gent. Toen we in Gent aankwamen lag de Essex daar ook. En zij hebben een hondje met de naam Kia. Maar Kia en Kia kunnen het niet goed met elkaar vinden en dan heb je het probleem dat als je Kia roept ze allebei komen. 's Avonds zijn ze dan nog iets komen drinken. Dit was mijn dag.

Woensdag 11Deze morgen werden we geladen met kunstmest. Maar ik was zeer verwonderd dat dat zo snel ging in vergelijking met het lossen. Na het laden lag het hele schip natuurlijk onder een witte laag het leek wel alsof het had gesneeuwd had. Nadat Thijs en Annemarie de luiken dicht gelegd hebben zijn we weer gaan varen. Nadat we een beetje afgesproken hadden met de Traveler hebben we besloten om boven de sluis van Merelbeke stil te liggen. De dag ervoor hadden we gehoord dat het al Gentse feesten was. Dus stuurde ik een berichtje naar mama we gaan naar de Gentse feesten kom je ook niet? Een uurtje later belde mama terug en zei het is nog geen Gentse feesten die beginnen pas de 14de maar we komen toch en dan kunnen we nog eens naar de stad gaan. Nadat mama had gebeld ben ik maar weer beginnen knutselen en heb nog een paar kleine dingetjes gemaakt. Toen ze hier dan aankwamen hebben we eerst ice-cola gedronken of thee of koffie. Na wat bij kletsen zijn we dan in de auto gestapt richting gent maar toen we daar toekwamen waren alle winkels al gesloten. Dan zijn we maar iets gaan eten en dat waren ribbetjes à volonté mmm die waren lekker. Na de ribbetjes zijn we dan terug gekeerd via de andere kant en toen we op een groot plein kwamen aan de bond moyson waren ze aan het volksdansen. Maar jammer genoeg moesten we terugkeren omdat het ouderbedtijd was. Nadat papa ons dan had afgezet heeft hij mijn fiets nog in de auto gestoken en is hij richting huis gegaan. Dit was mijn dag.

Donderdag 12Vandaag hebben we gevaren. We zijn via Doornik gegaan. toen we een beetje van Doornik weg waren zijn we gaan tanken bij de Neptunia. Thijs was aan het tanken en Annemarie en ik zijn daar naar de ALDI gegaan. toen we dan terug aan boord waren was er iets geweldig aan het piepen. En dat was een pieptoon om te zeggen dat de tank vol was. Maar het probleem was dat het niet meer uitging en ik dus de hele tijd met mijn teen op dat knopje moest blijven zitten omdat dat gepiep zo irritant was. En toen we dan op de plaats waren waar we gingen vast maken was het gepiep gedaan. Toen we er aankwamen zijn Annemarie, ik en Kia nog een eindje gaan lopen. Tot net over de grens want zo kan ik nu zeggen dat ik mijn 3 landen reis zeker heb gehad. Toen we terug waren kwamen onze oude buren (Piet en Suzanno van Traveler) naast ons liggen. En ze hebben ook een logé een langharige herders hond genaamd Cindy. Nadat we gegeten hadden zijn we dan naar de Traveler gegaan en hebben nog iets gedronken en bijgekletst. Dit was mijn dag.

Vrijdag 13Vandaag voelde Annemarie zich niet zo lekker. Dus ben ik maar naar Piet en Suzanno gegaan in de middag. Na wat praten zei Suzanno dat wij anders eten konden maken zodat Annemarie niet moest koken. Ik ben dan gaan vragen aan Annemarie als dat goed was en ben dan een pandje mee geweest met Thijs en Annemarie. Toen we terug bij de volgende sluis waren ben ik gaan helpen bij Suzanno. We hebben maar liefst 8 soorten groenten klaar gemaakt. Als de groenten allemaal gesneden waren hebben we de kip klaargemaakt en die heb ik nog gemasseerd. Toen alles klaar was kwamen we aan de laatste sluis die we gingen doen en we dachten nog door de tunnel te raken maar dat is net niet gelukt omdat er nog andere schepen in waren. En doordat het morgen le 14 juillet is kunnen we er dan ook niet door. Toen we dan voor de tunnel stil lagen zijn Thijs en Annemarie komen eten. En al zeg ik het zelf het was lekker. Na het eten hebben we dan nog eventjes gebabbeld en dan zijn we gaan slapen. Dit was mijn dag.

Reactie van
Tante Joke
Je boft maar Dolores met zulke buurschippers !
Goede vaart en groetjes voor allen.

Zaterdag 14Vandaag was het le 14 julliet in Frankrijk en konden we dus niet varen. En het jammere was dat we niet konden varen maar het wel zeer slecht weer was en we dus ook niet konden gaan wandelen of fietsen. In de morgen heeft Annemarie de kop van het schip geboend; en Thijs de kont van het schip maar dat werkte nogal aanstekelijk bij de buren. En is Piet ook beginnen boenen. Nadat ze het schip geboend hadden zijn we dan koffie gaan drinken bij de Traveler. Daar heb ik boeken bekeken over chocolade en over allerlei soorten soep. Nadat de koffie op was zijn we gaan eten. Ongeveer een half uurtje later ben ik dan naar Piet en Suzanno gegaan om popcorn te maken in hun popcorn machine. We hebben het 3 keer geprobeerd 1 keer was ie helemaal niet zoet. De 2de keer was ie al iets zoeter de onderste toch en de 3de keer waren ze perfect. Toen we dan de juiste popcorn hadden hebben we 2 filmen gezien. De eerste weet ik niet meer hoe dat die heette en de tweede heette Prince of Persia. Toen die filmen allebei uit gekeken waren kwamen Thijs en Annemarie binnen om mij en Kia op te halen. Dan hebben we gegeten. En hebben dan nog tv gekeken en dan de film driving miss daisy en die vrouw zou ik dus echt niet graag als oma willen hebben. Dit was mijn dag.

Zondag 15Vandaag was ik voor mijn normen vroeg wakker. Om 8u30 ongeveer nog voor dat we de tunnel ingingen. Terwijl we in de tunnel waren heb ik mijn valies gemaakt omdat mijn ouders me vandaag kwamen ophalen. Toen mijn valies klaar was ben ik dan uit het kamertje gegaan en zag ik dat Annemarie al bezig was met het avondeten. Dat werden koude schotels met heel veel groeten. Ik heb toen geholpen met eitjes pellen, zilveruitjes snijden en appels snijden. Het ging goed tot aan de appel en toen sneed ik in mijn vinger. Dan heb ik er een plakker rond gedaan maar die kwam los dus zag ik nog maar 1 oplossing er met plakband rond gaan. Maar omdat het niet erg goed lukte om de appel verder te snijden in kleine stukjes heb ik dan maar broodjes gesmeerd. Toen we dan voor de middag pauze toch moesten stil liggen zagen we plots dat er een auto stopte en dat waren mama en papa. Toen hebben we samen gegeten met hun en zijn zij een pandje meegevaren en hebben Annemarie en ik een stukje gelopen met Kia omdat het terug droog was en dat het laatste korte pandje was. Toen we dan terug waren ben ik aan boord gegaan van de traveler. En niet meer terug gekeerd naar de Picaro met als gevolg dat Annemarie alle schotels alleen heeft moeten decoreren. Toen we dan stil lagen bij longue voisin kwamen mijn ouders ook om te eten. Toen iedereen klaar was had Annemarie nog een dessert die niet versierd was en dat heb ik dan moeten doen. Toen alles op was heb ik dan alleen de afwas moeten dan als straf omdat ik niet had geholpen. Na nog wat kletsen zijn we dan toch huiswaarts moeten vertrekken wat ik heel erg jammer vond want ik kon zo nog blijven. Toch bedankt voor deze 2 zeer mooie en leuke weken. Dit was mijn LAATSTE dag :-(

Reactie van
Frans Helmich
Met heeel veel plezier het hele logboek doorgelezen.
Mooie schrijfstijl , humor en een goede kijk op (in) de binnenvaart.
Wat is het brandstof-voordeel van spitsvervoer tov vrachtwagenvervoer ? Hoop jullie nog een te ontmoeten.
Int.nat.toeringcarchauffeur uit Bunnik.
Frans Helmich

Reactie van
Picaro
Bedankt voor de interesse en het compliment! Het verbruik van een vrachtauto weten we zo niet, en dat zal ook afhankelijk zijn van de omstandigheden, maar gemiddeld (dat wil zeggen op klein en groot vaarwater, goed en slecht onderhouden vaarwegen, met en zonder stroom tegen en met 240 tot 300 ton lading) verbruiken wij 0,007 liter brandstof per tonkilometer. (zie pagina varen).

Maandag 16Even een dagje bijkomen hoor: pandje met Kia lopen, wat opruimen, mail bij lezen en dan lekker languit op de bank!

Dinsdag 17We hebben deze keer maar voor de meest 'gemakkelijke' (en vanaf Gent ook wel meest logische) route naar het zuiden gekozen: via het canal du Nord, canal d'Abbecourt en canal d'Heuilley. Via de andere kant zouden we trouwens weer behoorlijk wat gasolie verdraaid hebben, want door de hevige regenval van afgelopen week is de Franse Maas maandag zelfs nog gestremd geweest. Het voordeel van deze route is ook dat het landschap weinig opzienbarend is, zodat we allebei met een gerust hart naar ons beeldscherm kunnen kijken in plaats van naar buiten. Want achter de schermen hebben we nog het nodige werk aan (en met) de site van ons samenwerkingsverband. 'Kom je nog wel aan varen toe?' vraagt een buurman. Nou, nog net, want in Chalon-sur-Saône komen de vakantiegangers waarschijnlijk weer terug…

Woensdag 18Oeps, kwart over zeven! Vlug uit bed, maar het is al te laat: de buren zijn al opgeschut en zitten al bijna naast ons. Dus die hebben lol natuurlijk. En omdat ze ook een logboek hebben, vertel ik het dus maar zelf ;-) Aan Sillery kruipt er ook nog een jacht tussen ons in, niet zo handig voor hem en vervelend voor ons. Zeker als er dan nog afvaart komt, en de automaat ook nog in panne valt… Gelukkig biedt de itinérant ons 's avonds na tijd aan om nog een sluisje te doen, waardoor we ineens een hele zwik jachten voorbij zijn.

Donderdag 19De itinerant van vanavond wil geen tien minuutjes overwerken, zodat we voor de sluis van Vitry stranden. Een verlaten plekje, dat nogal slecht bekend staat: bij collega's zijn hier al eens touwen doorgesneden, toen er nog een sluiswachtershuis stond was dat regelmatig het slachtoffer van vandalisme, en een jaar of wat geleden zijn op een nacht alle kabels van deze sluis, inclusief kabelgoten, meegenomen door koperdieven. Voor de zekerheid maken we met oude touwen vast. Maar er gebeurt niks. De buren daarentegen, die midden in de beschaving liggen, worden 's avonds door jongeren met modderkluiten bekogeld, zodat ze er zelfs de politie nog bij halen.

Vrijdag 20Als er 's middags een auto van de gendarmerie naast het schip stopt denken we in eerste instantie dan ook dat ze op zoek zijn naar de buren. Maar het blijkt de brigade fluviale te zijn, die een controle komt doen. Aan Sapignicourt nota bene, je bent tegenwoordig ook nergens meer veilig! Voor de verandering hoeven we niet in de sluis te blijven liggen, maar vaart een gendarme gewoon mee naar de volgende sluis. Alles blijkt in orde: certificaat van onderzoek, meetbrief, vaarbewijs, marifooncertificaat, olieafgifteboekje, reddingsvesten, brandblussers, reglementen, en, deze keer ook, de verbandtrommel. Naar het vaartijdenboek wordt zoals gewoonlijk niet gevraagd. Als de controle voorbij is zijn we nog niet bij de sluis, dus kunnen wij ook nog wat vragen stellen. De heren blijken, met z'n vijven, in Troyes gestationeerd te zijn, en hun sector (ook als duikers) rijkt van de boven-Seine tot Givet en Straatsburg. Dat ze ons hier aantroffen was dan ook puur toeval, ze rijden gewoon op de bonnefooi langs een kanaal en controleren alles wat er vaart, ook jachten. Er wordt niet van tevoren bij VNF geïnformeerd of er vrachtschepen zijn en waar, want 'in de ene regio weet VNF heel goed waar de schepen zitten en in de andere helemaal niet - of ze zeggen van niet omdat ze geen zin hebben in gedoe'. Of wij eventueel kort geleden nog gecontroleerd zijn kunnen ze ook niet zien, want alle controles gaan tegenwoordig wel de computer in, maar onderweg hebben ze, bij gebrek aan laptops, geen toegang tot dat systeem. Je kunt in Frankrijk ook geen aangifte doen via internet. Natuurlijk willen we ook weten of ze nog op beheersing van de Franse taal controleren. Ja hoor, bij deze ;-) En dan zijn we in de sluis en stapt hij weer bij z'n collega in de auto. Op naar de voorburen. Waar wij natuurlijk niets over gezegd hadden, maar die ze waarschijnlijk al hadden zien varen. Daar begint het hele verhaal (inclusief kruisverhoor ;-) weer opnieuw. Tot slot vraagt de agent nog of de buren al door ons gewaarschuwd waren. Jazeker, zegt de buurman, en laat de chat zien… Daar kunnen ze wel om lachen.

Reactie van
Joke
En de blaaspijpjes dan ? Die nu iedere automobilist-tourist 2 stuks bij zich moet hebben … ( bij de A.N.W.B. uitverkocht.. )

Reactie van
KVM
De hele tijd langs franse kanaaltjes rijden en kijken wat er vaart…Regelmatig paar pandjes meevaren…En daar nog voor betaald worden ook !! Er bestaan mensen(echt waar)die zoiets voor hun plezier doen ;-)

Reactie van
Picaro
Er liggen twee blaaspijpjes aan boord hoor (voor het geval we eens een auto huren…). Bij de apotheek waren ze vorige ronde in Frankrijk ook uitverkocht, maar in het warenhuis hadden ze nog bakken vol.

Zondag 22Nog maar een keertje barbecueën, want het is vandaag niet alleen zondag, maar het begint nu toch ook echt op zomer te lijken. Dat mooie weer heeft echter ook zo z'n nadelen. Zoals jachten die hardnekkig achter je blijven varen, waardoor het uiteindelijk nog langer duurt, want iedere keer als er een schutting water onder ons uit getrokken wordt vallen we terug in snelheid. En die is momenteel nog lager dan gebruikelijk, doordat sommige panden helemaal overwoekerd zijn door waterplanten. In de schroef hebben we er niet zoveel last vast, maar het water kan gewoon niet meer wegstromen langs het schip, waardoor we in de verbreding van Joinville bijvoorbeeld nog maar 4 kilometer per uur lopen, in plaats van de gebruikelijke 7 à 8.

Reactie van
sander
ik heb geleerd om een spits niet voorbij te varen (als dat al zou kunnen), maar achter de spits te blijven.
maar begrijp ik, dat ik toch beter wel kan proberen te passeren?

Maandag 23Ook de Marne, die het kanaal voedt, zit vol waterplanten, waardoor de waterinlaat eigenlijk drie keer per dag schoon gemaakt moet worden. Maar aangezien daar in het weekend vanwege de automatisering geen personeel meer voor is, staat het lange pand boven Bologne vanochtend zo'n twintig centimeter onder peil. Natuurlijk komen we daar dan ook nog net, geheel onverwacht, een geladen tegenligger tegen. Die had ons ook nog niet verwacht, want onze voorbuurman had gezegd dat we er een dag achter zaten. En toevallig was die tegenligger vanmorgen ook nog vergeten z'n AIS aan te zetten. Met als gevolg dat we nog net náást elkaar komen, maar dan is het gebeurd. Maar met de hand duwen de mannen de schepen zo langs elkaar heen.

Dinsdag 24Ook met de volgende tegenligger komen we weer vast te zitten. Deze keer hoeft er geen spierkracht aan te pas te komen: omdat we al op voorhand wisten dat we elkaar in een slecht pand zouden gaan kruisen (er zijn in dit deel van het kanaal namelijk geen goede plekjes, of een van de twee moet wel heel lang op de ander willen blijven wachten) zijn de buren bij ons in het pand gekomen, zodat die de tegenligger mooi langs ons heen kunnen trekken. Vervolgens trekken wij de buren dan weer langs die tegenligger heen. Gedurende die hele manoeuvre is er geen sluiswachter te bekennen. De tegenligger heeft een vaste kracht, die waarschijnlijk bang is dat ze een hoop gemopper over zich heen krijgt als ze komt kijken hoe het passeren gaat, en onze vakantiekracht en die van de achterburen hebben het veel te druk met elkaar ;-)

Woensdag 25Met een terugreis hadden we ons helemaal nog niet bezig gehouden: van verven is dit jaar nog niets gekomen dus een tijdje op de Saône liggen hadden we niet zo erg gevonden. Ook niet met het oog op de verwachte vakantiegangers. Maar dan komt er opeens een mailtje, dat er twee reizen gerst van Bologne zijn. Alleen zijn we in totaal met vier schepen onderweg naar Chalon, en vinden we de geboden vracht nogal laag in vergelijking met wat er een maand geleden nog betaald werd. Het schip voor ons blijkt al in verregaande staat van onderhandeling over een spoedreis rijst, maar het schip achter ons wil ook wel afwachten of er wat meer uit te halen is. Dat blijkt inderdaad mogelijk. Waarna de collega voor ons, tot onze verbijstering, van zijn rijst afziet en zo'n gerst neemt. Zodat een van ons beiden de tweede Bologne kan doen, en de ander dan maar die reis rijst van buurman nummer een moet overnemen. En we dus uit elkaar gaan vallen, en buurman nummer vier nog steeds achter het net vist. Tenzij… Het kost de buurvrouw de nodige telefoontjes, maar dan blijkt er misschien nog een tweede reis rijst te komen. Bovendien is er nog een reis tarwe van de beneden-Rhône naar Parijs (werk wat er alleen in deze periode is, omdat het vrachtwagenbedrijf wat deze transporten normaal doet nu vakantie heeft…). Tja, het is een heel end leeg varen, maar voor de vakantiegangers zou het natuurlijk wel leuk zijn om af te zakken naar Avignon. Buurman nummer vier wil die tweede Bologne wel doen, dus dat is ook mooi geregeld. Het wordt nog even spannend als er mogelijk nog een ander schip voor ons leeg blijkt te gaan komen in Le Teil. Maar een volgende belronde wijst uit dat die pas woensdag gaat lossen, en wij maandag als eerste. En aangezien die buurman kolen in heeft, en dus geen rijst mag laden, maar wel tarwe, kan die dat beter doen. Zo, everybody happy. Nou alleen nog met de raceratten uitvechten wie de eerste en wie de tweede reis rijst gaat laden…

Reactie van
Dick
Wat zijn jullie toch geluksvogels in vacantietijd zomaar gelijk na leegkomst aan de reis van de Rhone.
zou me dan maar niet druk maken wie eerst of tweedes laad

Donderdag 26Aan de zonzijde van het kanaal is het opeens boven de dertig graden, dat is wel even wennen voor mens en dier. En blijkbaar ook voor de automaten: dezelfde sluis die er afgelopen winter de brui aan gaf omdat de (bio)olie vlokte van de kou, staat nu weer dubbel rood. We maken ons er niet druk om: daar is het veel te warm voor, en we hebben toch alle tijd om in Chalon te komen. Daarom zoeken we 's avonds dan ook maar een mooi, beschaduwd plekje op, waar de honden lekker in het gras kunnen liggen en de baasjes hun gisteravond bij de geitenboerderij ingeslagen kaasjes met spek kunnen verorberen.

Vrijdag 27Niet te geloven, eerst komen ze je net voor de sluis voorbij, en aan de volgende sluis liggen ze twee breed vakantie te vieren. Nee, ik heb het niet over jachten, maar over die $&^! spitsen ;-) Aan sluis Poncey hebben we een jacht voor ons en een jacht achter ons. Dus gebaren we tot drie keer toe naar die laatste dat hij ons voorbij moet komen, zodat hij met onze voorganger mee kan schutten, maar hij kan of wil het niet begrijpen. Nou ja, als 'ie z'n beurt voorbij laat gaan dan moet hij maar wachten. Lang wachten… Want inmiddels is de achterbuurman ook gearriveerd en draait gewoon aan de slang… Aan Auxonne houden we het voor gezien voor vandaag. Geen zin om het hele weekend in Chalon tegen een hoge kade aan een industrieterrein te moeten liggen, en op een plekje in St-Jean de Losne durven we in het hoogseizoen niet te gokken. Dus blijven we maar aan de paaltjes boven sluis Auxonne liggen, waar honden en mensen goed (met twee aan elkaar gebonden loopplanken dan toch) de wal op en lekker (via weer een andere loopplank) het water in kunnen. En waar de familie, die de logé weer komt afleveren, gewoon naast het schip kan kamperen.

Zaterdag 28De familie heeft niet zo'n haast om thuis te komen, en wij hebben geen haast om verder te gaan. Bovendien is het na de hoosbui van vannacht weer prachtig weer, zodat de tent mooi kan drogen terwijl we op het gemakje ontbijten, koffie drinken en een duik nemen. Andere zus is ook op de terugreis en ontvangt ons smsje nog nét voor de afslag Auxonne, zodat er ook nog een caravan bij het schip komt te staan. Alle kinderen, kleinkinderen en aanhang spontaan bij elkaar terwijl opa maandag 80 wordt… van het ene idee komt het andere, met als resultaat een familiefoto 'in stijl': met z'n allen in het water! Als iedereen weer vertrokken is varen we nog even naar St-Jean.

Reactie van
Lisbeth
Wij vonden het heel leuk en gezellig. De foto is ook leuk geworden.

Zondag 29Vandaag zijn we aangekomen bij onze losplek, daar is ook de Kendall. We zijn met Kia en Cindy de kant op gegaan om even te wandelen. Toen was Marie -Janne er ook met Jona. Marie – Janne had Jona om een paal gebonden omdat Jona blafte naar Cindy en Kia. Kia was dan weer zo slim om Jona uit te gaan dagen. Gelukkig is er niets gebeurd. Thijs en Piet zijn met Jona tussen Cindy en Kia gaan lopen, eerst lukte dat niet goed maar nu gaat het gelukkig beter. 's Avonds hebben we friet gehad van Piet Friet. Toen heeft Kia stiekem het eten van Cindy opgegeten. Die dacht: als de baasjes bij de buren gaan eten mag ik dat vast ook! Dit was mijn dag.

Maandag 30Vandaag hebben we gelost in Chalon sur Saône. Ik had vannacht slecht geslapen dus ik probeerde uit te slapen maar dat lukte niet zo goed met al dat gebonk. Toen ik het toch maar op gaf om nog verder te slapen waren we al klaar met lossen. Toen had eigenlijk de Traveler moeten lossen, maar het losbedrijf had gepland dat de Kendall eerst moest. De Traveler had eigenlijk vrijdag moeten laden maar dat ging daardoor niet meer, zodat wij nu vrijdag moeten laden. Dus zijn we meteen gaan varen. Annemarie en ik hebben ondertussen het ruim in het sop gezet. Toen we klaar waren met het voorste gedeelte was het achterste gedeelte een zwembad van Dreft geworden. Om daar meteen te gaan soppen werkte dus niet. Annemarie had mijn broek gewassen, daar bleek nog steeds mais in te zitten van de eerste week met Dolores. Er was ook zand bijgekomen dus ik heb geluk dat er ook geen kunstmest bij is gekomen anders had ik zelf mijn eigen gekweekte broekzak mais! Ondertussen waren we in Macon aangekomen. Daar zijn we niet eerst naar het centrum gegaan maar naar 2 rommelwinkels. In die rommelwinkels zijn alle mislukte producten te koop. Zoals hondenbrokkenzakken die beschadigd zijn, die zijn daar dan voor een goedkopere prijs te koop. Er lagen ook shampoo flessen die kapot waren, waar dus de shampoo uit was gelopen. Toen we daar uitgekeken waren zijn we naar de volgende gegaan. Daar hadden ze meer antieke kastjes vol stof en andere beschadigde poppetjes en kopjes. Dat was wel leuk om een keer te zien. Ook hadden ze de koppen van zwijnen aan de muur hangen met de bek open, waardoor ze er gevaarlijk en gemeen uitzagen. Toch zijn we nog naar het centrum geweest, daar hadden we een ijsje gekocht. Omdat we nu vrijdag moeten laden, moeten we nu ook s' avonds doorvaren. Ik ging de film Dances with wolfs kijken, ik dacht dus dat iemand met wolven zou gaan dansen of zo maar Dances with wolfs bleek dus een Souix naam te zijn. En die “danst met wolven” probeerde dus een wolf weg te jagen en dat hadden de indianen gezien alsof hij aan het dansen was met die wolf. Dit was mijn dag.

Reactie van
sander
vandaag, woensdag 1 augustus, zijn we de traveler op de rhone voor sluis vaugris tegengekomen. wij overnachten in givors en varen morgen, donderdag 2 augustus door naar lyon.

Dinsdag 31Vandaag zijn we in Lyon aangekomen, we lagen weer op dezelfde plek als vorig jaar. Annemarie en ik zijn brood gaan halen, alleen was het lekkerste bakkertje van Lyon gesloten! Toen zijn we maar naar een andere bakker gegaan. Helaas moesten we meteen weer doorvaren. Na een tijd varen zijn we in Saint Vallier aangekomen, daar zijn we even aan wal gegaan. We zijn met Kia door een parkje gelopen, dat was helemaal omheind met hekken. Als je erin wilde moest je door een speciale doorgang waar mensen in een rolstoel niet een doorheen zouden kunnen. Na dat parkje zijn we nog door een heeel smal straatje heengelopen, daar hingen overal pruimen aan bomen over een muurtje heen. Ik had er een van de grond gepakt en opgegeten, ik dacht dat die er pas afgevallen zou zijn dus die was waarschijnlijk lekker rijp en zoet. Alleen te rijp. Die was echt heel smerig. Gelukkig waren de andere soorten pruimen lekkerder. Thijs heeft mij opgetild en zo kon ik de pruimen plukken en in een honden zakje doen. Later is Thijs op het muurtje geklommen en heeft zo de pruimen geplukt. Aan het einde van het straatje hingen ook nog een paar gedroogde pruimen. Ik heb geprobeerd ze te eten maar ze leken een beetje beschimmeld te zijn dus hebben we ze maar weggegooid. s' Avonds heb ik deel 2 van Dances with wolves afgekeken maar het liep niet goed af, dat is wel jammer. Dit was mijn dag.

 Juni
2012
  
 Augustus
2012
print-versie