LOGBOEK AUGUSTUS 2011

 Juli
2011
 
September
2011
Maandag 1De familie moet vandaag weer terug en wij moeten weer een stukje verder. Zodat de volgende vakantiegangers ook nog van een dagje varen onder een strakblauwe hemel kunnen genieten. En wij dus wederom voorzien zijn van een hulpsluismeesteres, keukendienst en volgauto. Voor één keer ergeren we ons niet aan dat uur middagpauze hier. Want in de schaduw van een boom, tussen de bloemetjes en met het vrolijk geklater van een lekkende sluisdeur op de achtergrond, smaakt zelfs taaie pizza en oude taart met lauwe melk heerlijk ;-) We hadden 's morgens al afscheid genomen van de buren, maar doordat zij 's avonds pech hebben bij hun laatste sluis en wij nog even na sluitingstijd doorgewerkt worden liggen we toch weer bij elkaar. Zodat we nogmaals gezellig met z'n allen kunnen barbecueën, op een VNF-picknickbank met wip-neigingen.

Reactie van
Thiel
Hallo levensgenieters,
Ik zou met mijn 66 jaren bijna nog spitsenschipper worden.
Heb een paar weken geleden nog Breisach-Birsfelden-Bazel gevaren , dat is toch heel anders qua uren. Groetjes uit Bois les Duc NL

Dinsdag 2Meestal zie je hier spitsen leeg op gaan, in plaats van leeg af. Verschillende sluismeesters en zelfs voorbijgangers spreken er dan ook spontaan schande van dat schepen helemaal leeg van Sète, Montelimar en Lyon hierheen moeten komen, ondertussen nog zoveel silo's passerend waar niets geladen wordt, terwijl het op de wegen één grote file is. Tja… Terwijl we ons er geestelijk al op aan het voorbereiden zijn om in Montargis te stoppen en daar dan maar wat te gaan klussen in afwachting van een reis worden we gebeld: Nemours – Herent. $%&@* Herent, of all places! En dan ook nog begin volgende week pas laden, de 17e pas lossen (want de 15e is een feestdag in België) en maximaal 245 ton (terwijl we hiervandaan, voor de verandering, makkelijk 262 ton brouwgerst mee zouden kunnen nemen). De vracht is wel oké en op ander werk is nog weinig zicht, dus grrr, vooruit dan maar. Maar dan wel morgen laden, zodat we in een keer door kunnen nu het nog droog is, en we ook geen week in Nemours aan de silo hoeven te liggen. (Nee, in Herent aan de containerterminal lig je mooi… maar dat zien we t.z.t. wel weer ;-) Net als we de laatste sluis voor onze laadplaats uit zijn begint het te druppen.

Reactie van
CeesV
Mmmm… Ja, na regen komt zonneschijn, zeggen ze….
Mooi toch dat jullie toch weer lekker aan de reis zijn?

Woensdag 3Gisteren de hut er weer op gezet en het ruim laadgereed gemaakt, maar verder laten we de boel vandaag nog maar even lekker de boel. Best vermoeiend, zo'n hele maand 'dubbel-leven': tegelijk vakantie houden en werken. En Chalon – Nemours is toch 141 sluizen. Als we allebei geladen zijn varen we nog even naar de eerstvolgende sluis, die we voor morgenvroeg 8 uur 'besteld' hebben.

Reactie van
Luc
Tegelijk vakantie houden en werken, dat noem je dan toch gewoon een werkvakantie?
Naam dekt de lading ;-)

Donderdag 4Iedere sluis tegenvaart, met als gevolg dat buurman net een vol uur middagpauze treft aan de laatste Loingsluis, en wij dus maar in St-Mammés blijven wachten. Eenmaal op de Seine ga ik dan toch maar eens aan het poetsen. En de stuurhutinboedel verzamelen. Die we anders met afbreken in de logeerkamer opbergen, maar die was nu bezet.

Vrijdag 5In buiten boenen had ik gisteren geen zin meer. En vandaag wordt het zo maar voor me gedaan: het spoelwater valt met bakken uit de hemel. Paris Plage biedt een trieste aanblik, zelfs de duiven hebben vandaag geen zin in een vaartochtje en de Eiffeltoren hult zich in nevelen. Blij dat het dak er weer op zit!

Zaterdag 6Maand mail lezen en beantwoorden…

Zondag 7Met een dikke week geen email en internet in België in het vooruitzicht zou ik eigenlijk ook weer eens aan het schrijven moeten - maar in plaats daarvan gaan buurvrouw en ik lekker in het zonnetje wandelen met de honden. Volgens de controleur was de gerstoogst dit jaar een vijfde minder dan normaal als gevolg van het droge voorjaar, maar de appel- en notenbomen lijken extra vol te hangen.

Maandag 8Op de een of andere manier heeft de tweede altijd de meeste pech. 's Morgens zit er één pousseur tussen ons en de (vandaag weer achter-) buurman en 's middags zijn het er al drie. Zodat wij 's avonds maar een uurtje vroeger vastmaken aan Bruay. Net als www.aquaticus.nl, zodat we die ook eens in op-het-water-levende lijve kunnen bewonderen.

Dinsdag 9Met een stremming op de Leie en een stremming op de Centrumroute is het vandaag op de Schelde natuurlijk extra druk. Aan sluis Kain laten ze ons eerst eindeloos wachten op een opvaart, en dan schutten ze niet af voor alle jachtenpaperassen afgewerkt zijn. Aan Spiere heeft de politie het lumineuze idee om juist vandaag maar eens schepen te gaan controleren, en aangezien dat in België altijd in de sluis schijnt te moeten gebeuren liggen we daar ook weer een hele tijd boven te wachten. In Kerkhove blijkt de vaarwegbeheerder het geniale idee gehad te hebben om een nieuw computersysteem in te voeren zonder de scheepsgegevens uit het oude systeem over te nemen, zodat we alles opnieuw door moeten geven. Toevallig heb ik van de week met de buurman meetbrieven vergeleken (aangezien breedte opeens een hot item is in de spitsenvaart…) en weet ik alle maten nog uit m'n hoofd, maar de buurvrouw is wat minder gelukkig. En dan blijkt er op de rekening geen trotse 5,04 meter maar 5,40 meter breed te staan! Aangezien zo'n grapje de volgende keer een schutting kan kosten wil ik dat natuurlijk wel veranderd hebben in het systeem, maar daarvoor moet persé een nieuwe rekening opgemaakt worden. Zucht… Al met al zijn we 's avonds pas om negen uur aan Merelbeke, terwijl we in verband met het tij eigenlijk tot Baasrode hadden willen komen. Als we morgenvroeg om zes uur met de eerste schutting naar buiten gaan zijn we eigenlijk al weer te laat. In de sluis overnachten mag niet afvarend, dus besluiten we toch maar beneden de sluis vast te maken. Daar moet vannacht met laagwater net 1,90 meter blijven staan, dus gaan wij tegen de muur en de buren, die wat dieper liggen, langszij.

Woensdag 10Aah, om half vijf loopt de wekker alweer af en ik heb het gevoel nog geen oog dichtgedaan te hebben. Niet uit angst om aan de grond te zakken (dat risico loop je in een Frans kanaaltje immers iedere nacht…) maar doordat we, zo los in de touwen liggend, steeds tegen de muur stootten als er een schip langs kwam met als gevolg dat Kia dan telkens zenuwachtig rond begon te tikken, én doordat die opdrogende muur blijkbaar een muggenparadijs is en die krengen bij gebrek aan jongemeidenhuidjes hun bloeddorst nu maar op mij botvierden… Omdat we nu bijna het hele stuk stroom mee hebben draaien we al om half elf de Rupel in. Waar we een vos over de drooggevallen stenen zien stropen. Meestal zie je die 's morgens vroeg of tegen de avond, maar waarschijnlijk heeft deze zich aangepast aan het getij. Aan sluis Zennegat blijken we tweede schutting te hebben. Maar het voordeel is dat de buurman ook naar Herent moet en voor vrijdag gepland staat, wat onze kansen om ook vrijdag te lossen aanmerkelijk vergroot. Ze lossen daar namelijk alleen op maandag, woensdag en vrijdag schepen. Omdat aanstaande maandag een feestdag is zouden we dus pas aanstaande woensdag kunnen lossen, maar omdat we afgelopen maandag het gevoel kregen dat we al vóór aanstaande vrijdag in Herent zouden kunnen zijn, zijn we daar maar eens naar gaan informeren. Omdat ze in Herent wel van hun oude losinstallatie afgestapt zijn, maar niet van hun oude streken, hebben we daar echter nog geen bevestiging van gehad. En die zullen we vandaag ook nog niet krijgen, ook al komen we zelfs nog voor de wal.

Donderdag 11Ook vandaag krijgen we geen zekerheid over morgen, wat het natuurlijk erg lastig maakt om plannen voor daarna te maken. Omdat we hier ook nauwelijks schotelontvangst hebben, slechte GSM-dekking op onze Nederlandse kaart en al helemaal geen email en internet, fietsen we naar Leuven om een Belgische prepaid data-kaart te kopen. Die tegenwoordig ook stukken voordeliger zijn dan een paar jaar geleden. Achter de bibliotheek vinden we een zonnig binnenplaatsje om te lunchen, er zijn hier volop leuke winkels en gezellige straatjes, een schitterend stadhuis, kortom Leuven biedt wel enige compensatie voor Herent. 's Avonds nog visite, mensen die ook op een spits willen gaan varen.

Vrijdag 12Yes, leeg! Maar wat nu… Te laat voor die spoedreis Arles. Met dank aan zondagsrust en Maria Hemelvaart kunnen we pas dinsdag in Stein zijn, en twee dagen in het Albertkanaal liggen vinden we eigenlijk ook niet zo aanlokkelijk Mede doordat we na twee maanden, waarin bovendien het nodige gebeurd is, thuis onze neus ook weer eens moeten laten zien. Per openbaar vervoer op en neer is, waar dan ook vandaan, een tijdrovende en dure aangelegenheid en hoe dan ook een heel gedoe. Dus besluiten we maar botweg naar Den Bosch te varen: kunnen we onderweg nog wat nuttigs doen, het kost niet meer dan drie treinkaartjes én we hebben ons eigen bed bij. En volgende week zien we dan wel weer verder. Omdat het vandaag lekker rustig is op het Kanaal van Leuven naar de Dijle en de bediening op afstand (dus?) goed functioneert liggen we nog vroeg vast aan sluis Zennegat.

Zaterdag 13En kunnen hier dus al met het ochtendtij naar buiten. In de Royerssluis schutten we helemaal alleen. Zodat we nog bijtijds aan de Volkerak zijn. In plaats van nog even door te duwen naar Engelen besluiten we hier toch maar vast te maken om, ondanks de regen, een rondje door het bos te lopen. Nu we weliswaar nog geen reis hebben, maar wel een voorlopig 'doel', heb ik eindelijk ook weer eens zin om te schrijven.

Zondag 14Om half zeven worden we wakker geklopt door een Franse buurman. Die voor een Belgische buurman een cd'tje bij ons moest afleveren in Den Bosch. Maar de Picaro op de AIS opeens hier aan de Volkeraksluis zag liggen. Omdat wij leeg zijn en hij geladen, arriveren we nog voor hem in Den Bosch. Zodat hij voor niets gestopt is en ons voor niets gewekt heeft. Gelukkig kunnen beide partijen er wel om lachen. Het doet me een beetje denken aan 'De tuinman en de Dood.' Als ik op internet opzoek hoe dat gedicht nu ook al weer ging, moet ik nog veel harder lachen om de Google advertentie die ernaast verschijnt: 'Hovenier nodig?'

Reactie van
sander haven
klik elke dag even naar uw site. lees met plezier! niet alleen uw logboek maar ook alle info en natuurlijk de links. jammer dat u met de foto\'s op dit moment wat achter loopt :). we varen zelf met een luxe kotter door frankrijk. nu in port la nouvelle. was vandaag een heel geploeter om door de waterplanten en ondiepe gedeelten heen te komen. 5 maal de controle sleutel fout?

Reactie van
Picaro
De ene keer loopt het logboek wat achter, de andere keer de foto's, afhankelijk van tijd en plaats ;-) Helaas groeien en slibben veel Franse kanalen waar geen of nauwelijks geladen spitsen (meer) komen dicht. Kopiëren en plakken werkt het beste met de controlesleutel, maar ook dan gaat het, ook bij ons, nog wel eens mis.

Maandag 15tot en met vrijdag 19 augustus. Midweekje thuis: familiebezoek, post, huis- tuin- en keukenklusjes voor pa, dokter, kapper, fietsenmaker, bibliotheek, schip geboend, ruim geveegd, kont geverfd, boodschappen gedaan, reisje Stein-Origny aangenomen.

Zaterdag 20Maandagmorgen om 6.00 uur laadgereed in Stein liggen halen we met weekendbedieningstijden niet binnen een dag. Dus als ik naar de bakker geweest ben vertrekken we maar vast richting Limburg. We komen nog tot sluis 12. In plaats van daar lekker te gaan fietsen gaan we nog maar een paar stukjes den een extra verflaagje geven, alvorens die van nieuwe belettering te voorzien. Want we varen nu al maanden matenloos rond.

Zondag 21Midweekje mail bijwerken.

Maandag 22In plaats van 's morgens om zes uur, laden we pas 's avonds om zes uur. Met als gevolg dat onze hele zakelijke en persoonlijke planning in het water valt. We hadden namelijk gedacht rond lunchtijd bij het bunkerstation in Maastricht te zijn en dan nog een end richting Antwerpen te varen, om daar morgenvroeg nog een keurinkje te laten doen alvorens met laag water naar buiten te schutten. In plaats daarvan hebben we 's middags geen brood, loopt het avondeten ook in het honderd doordat we dan aan het laden zijn, arriveren we rond bedtijd bij het bunkerstation en komt het tij op de Schelde nu zo ongelukkig uit dat we net zo goed via de Sambre kunnen gaan. Bovendien gaan we nu zondag zo ver van Origny struikelen dat naar het aquaduct van Vadencourt fietsen er ook niet meer in zit, evenmin als maandag lossen. Plus dat we achteraf bezien afgelopen zaterdag nog de hele dag in Den Bosch hadden kunnen blijven liggen…

Reactie van
Rene
Als je alles van te voren weet…. dan kom je met dat bekende dubbeltje de wereld rond

Dinsdag 23Drie maanden foto's sorteren.

Woensdag 24De binnenvaartorganisaties moeten met één mond spreken, vinden de beleidsmakers. Laten ze om te beginnen maar eens één vlaggenmaat afspreken, vind ik. Onze huidige vlaggen zien er wel erg verschoten en verwaaid uit, maar ik krijg geen twee nieuwe gevonden met dezelfde afmetingen. De meesten hebben wel één ding gemeen: ze zijn te groot…

Donderdag 25Spitsen zijn verouderd en spitsenschippers vergrijsd, lees je vaak. Onze Franse buren hebben net een nieuw vlak en nieuwe buikdenning laten leggen, plus twee meter hoog nieuwe zijen laten zetten. Dat hoor je de laatste tijd steeds vaker. De buren zijn ook net weer op een spits begonnen, na jarenlang op grote schepen gevaren te hebben. Verderop komen we nog meer 'onbekende' spitsen tegen. Dat zie je de laatste tijd steeds vaker. De Franse vlootmutaties probeer ik niet eens meer bij te houden. Als ik mijn Nederlandse vlootlijst eens bij ga werken kom ik tot de conclusie dat meer dan dertig procent van de schippers de afgelopen tien jaar begonnen is.

Reactie van
H.Kok
Ik zou zo weer op 'n spits stappen als ik de leeftijd nog had , maar met 70 is het niet erg toekomst gericht natuurlijk.
Groeten uit Vreeswijk , Henk

Reactie van
Picaro
U zou inderdaad wel de oudste 'nieuwkomer' zijn ;-)

Vrijdag 26Hoewel het stortregent gaan we toch het canal de Saint-Quentin in. Iets meer werk dan via het canal du Nord, maar ook een stuk leuker varen. En een stuk korter. We arriveren een uurtje te laat voor de avondrame aan de tunnel. Waar ik in een kwartiertje drie potten biobramenjam bij elkaar pluk.

Reactie van
Luc
Dat is wel heel handig: dat de biobramenjam al in een pot groeit. Maar om er dan een kwartier over doen om 3 potten te plukken… ;-)

Reactie van
Picaro
Kom maar eens proeven…

Reactie van
Patrick
Deze zomer deden wij ook de tunnel en de route Canbrai Parijs. Ergens gehoopt de Picaro tegen te komen maar het zal voor binnen een jaartje of drie zijn. Dan gaan we weer richting Parijs. Prachtige route en de tullens blijven iets speciaals. Je meot er inderdaad wel op tijd bij zijn.

Patrick

Reactie van
Luc
Misschien kom ik morgen wel even langs, samen met Andre. Ik hoorde dat jullie dan in Amsterdam zijn. Kan ik dan gelijk even proeven…

Zaterdag 27Als ik mezelf eenmaal in slaap heb gelezen, slaap ik normaal gesproken de hele nacht als een roos. Maar o wee als ik per ongeluk wakker schiet, en naast me ligt iemand een heel bos om te zagen… Na twee uur draaien, zuchten en elleboogstoten uitdelen geef ik het maar op, en kruip op de bank. Na tien minuten komt de scheepshond haar plekje aan mijn voeten opeisen… en gaat daar lekker liggen snurken!

Zondag 28Vroeger zou het nog tot Brissy spannend geweest zijn, maar nu zien we al aan Tergnier op de AIS dat de toeristische route ook de snelste was: beide buren die via het canal du Nord zijn gegaan zitten pas aan Chauny. Omdat er aan Brissy weinig te wandelen valt, vullen we onze verplicht-vrije zondagmiddag maar met klusjes.

Maandag 29Wat een drukte hier, op het canal de la Sambre à l'Oise: grindschepen, baggerschepen en, o jee, ook nog een met kunstmest. Die de ontvanger helemaal 'vergeten' was, maar die dus morgenvroeg eerst gaat lossen. Terwijl wij toch al een vrij krappe melddatum voor onze volgende reis hadden: donderdagmorgen in Lehaucourt laden voor Nijkerk.

Dinsdag 30Na tien minuten lossen bij de voorbuurman keurt de silobaas de grijper af, omdat die teveel kunstmest lekt. Na een uur is de kraan weer terug. En lekt dan zoveel olie dat zowel de buurman als de silobaas het onacceptabel vinden. Deze keer duurt het wel drie uur voor de kraan terug is. Ach ja, je kunt je melddatum ook maar beter zéker niet halen dan nèt niet halen ;-) In de tussentijd trakteren de buren ons op koffie, knoflooksoep en veel mooie verhalen van vroeger. In de tussentijd staan er ook vier vrachtauto's te wachten: duur hoor, dat natransport… De heren blijken wel bereid om 's avonds wat langer door te werken, zodat wij ook nog leeg komen. Weliswaar te laat om nog een stukje in te kunnen korten, maar nu kunnen we tenminste op ons gemak het ruim en het schip schoonmaken, rond gaan, wat ballast zetten en vast het een en ander demonteren, zodat we morgenvroeg alleen de stuurhut nog maar af hoeven te breken.

Woensdag 31'La France, c'est pour les vacances', verzucht een buurman die hier in het baggerwerk zit, doelend op de bedieningstijden in dit stuk kanaal: van half negen tot half een en van half twee tot half zes. 'En dan moeten spitsen concurreren met het wegverkeer.' Zelfs om haar eigen baggerwerkzaamheden vlotter en dus voordeliger te kunnen laten verlopen, is VNF niet bereid twee, nota bene automatische, sluisjes van zeven tot zeven te laten schutten. Als de sluis open gaat laat buurman ons (dan ook…) spontaan voor. In 2006 hebben we dit traject ook met (iets te) veel haast gedaan, in omgekeerde richting. Toen deden we 9,5 uur over 22 automatische sluizen en 61 kilometer. Nu hebben we 9,5 uur voor 24 sluizen en 64,5 kilometer. Met als gevolg dat we 's avonds net twee sluizen voor onze laadplek struikelen… En dus voor een half uur de hut er een keer extra op en af kunnen zetten. En morgen maar een paar uur, in plaats van de hele nacht hebben om het ruim droog te krijgen. Tenminste, als er niet toevallig een sluismeester rondliep die zei: 'Ik schut je vanavond nog wel even door hoor!'

 Juli
2011
  
 September
2011
print-versie