LOGBOEK JULI 2010

 Juni
2010
 
Augustus
2010
Donderdag 1Inmiddels hebben we officieel een hittegolf, dus beneden Auxonne houden we zwempauze. Terwijl de schipper, matroos en scheepshond aan stuurboord overboord liggen, passeert aan bakboord de Brigade Fluviale… zonder iets te zien ;-) De buren kruipen nu we weer op 'ruim water' zijn lekker onder de parasol… kortom, die grote jongens mogen ze dan aan vrijetijdvaren doen, wij doen aan vakantievaren!

Vrijdag 2Tijdens Nederland-Brazilië rent onze matroos regelmatig naar de badkamer… niet omdat de wedstrijd zó spannend is, maar om de schotelantenne te draaien als de Saône weer een bochtje maakt ;-)

Zaterdag 3Terwijl Thijs in Macon met onze matroos mee naar het station is, loop ik een stukje met de honden. Pfft, wat een hitte… zodat ik dus al voor het ontbijt in het water lig! Hoewel we 's avonds vrij vroeg in Lyon zijn hebben we dan ook geen enkele behoefte om de stad in te gaan. Maar de bui barst natuurlijk pas echt als de BBQ bakklaar is.

Zondag 4In plaats van uit te slapen zitten we om acht uur al met z'n allen op/naast de fiets om naar 'les puces du canal' te gaan. Daar splitsen we ons al snel op in dames (kraampjes) en heren-en-honden (terrasjes). Als we de hele dag de tijd hadden gehad, had ik wel weer eens wat verder de Rhône op willen fietsen. Die (momenteel nog ver) boven Lyon stukje bij beetje weer bevaarbaar gemaakt wordt, zelfs met nieuwe sluisjes van spitsenmaat. Maar we moeten 's middags nog een stukje de Rhône áf, naar Salaise. Als we al even onderweg zijn zien we opeens dat de vlaggen uit de mast gepikt zijn. Dat we die rafelige dingen kwijt zijn vinden we niet zo erg, maar wel dat de lijntjes kapot gesneden zijn.

Maandag 5'De atoombom', zullen de meeste mensen waarschijnlijk antwoorden als je ze vraagt welke uitvinding wel ongedaan gemaakt zou mogen worden. Maar onze eerste reactie zou zijn: 'De bobcat!' Zeker als de chauffeur ook nog eens vloeibaar geluncht heeft… In Chavanay gaan we de schade maar eens in ogenschouw nemen: de dop van de ballastleiding, de doorvoer in het waterschot, wat spantjes… Buurman is ook al niet zo vrolijk. Want in Nederland waren er veertig tot vijftig reizen clinker van Arles naar Thionville beloofd, maar eenmaal hier bleek het desbetreffende bevrachtingskantoor alleen bauxiet in de aanbieding te hebben. Voor een euro verschil een week langer varen, daar hebben we weinig zin in. Leeg richting Montargis is op zich wel leuk, maar het leuke werk is daar ook op. Dan maar een saaie Bologne - Gent/Antwerpen. In ieder geval het kortste afgebroken varen: met deze zonnestraling ook niet onbelangrijk.

Dinsdag 6Onderweg naar Macon 's morgens nog wat restauratiewerk in het ruim en 's middags… zalig niets!

Woensdag 7In Saint-Jean hebben we 's avonds nog net een half uurtje om boodschappen te doen. Dus eerst het voornaamste maar: zonnebrandcrème!

Donderdag 8Wat een verschil met vorige keer dat we afgebroken naar Bologne gingen…veertig graden om precies te zijn ;-) In de loop van de middag kruipen we, ondanks lange mouwen, factor vijftig en een nat pak, alsnog met z'n drietjes onder de parasol. Daarbuiten is alles wat van metaal of zwart is onaanraakbaar: de luiken, maar ook het dashboard, de piloot, de verrekijker, de marifoonhoorn, de télécommande…

Vrijdag 9O-oh, om 7 uur springt de sluis wel aan, maar hoe vaak we ook op de afstandsbediening drukken: geen rood-groen. In afwachting van de dépanneur duwen we af en toe nog maar eens op de knop en warempel, even voor half acht doet-ie 't opeens toch. Grrr. Een paar sluizen verder komen twee techneuten vertellen dat zij (of liever gezegd: wij ;-) een 'bug' ontdekt hebben: de nieuwe automaten zijn hier zo geprogrammeerd dat je télécommande een half uur niet meer werkt als je 'aangemeld' bent bij de sluis. Maar als je toevallig even vóór zevenen drukt gaat je melding wel verloren, maar de blokkade van je afstandsbediening dus niet… Met zo'n 'eenmalige' programmeerfout kunnen we leven, maar met die standaard dertig minuten blokkade eigenlijk niet: dat houdt namelijk ook in dat je nooit meer een sluis om kunt schutten voor je achterburen. Dus als we 'boven' zijn gaat Thijs daar maar eens over klagen bij de chef. 'Ja, maar dat hebben we gedaan omdat een jachtje laatst wel zestien keer gedrukt had…' En over het feit dat je iedere sluis een stijve nek krijgt en half blind wordt van het omhoog staren tot die lamp eindelijk gaat knipperen ten teken dat je aan de blauwe stang kunt trekken. 'Ja, maar dat is omdat een jachtje eens aan de blauwe stang getrokken heeft terwijl er nog een ander jacht aan het invaren was…' Dus omdat van die vijf jachtjes die hier 's zomers langs komen er een keer een iets stoms doet moeten wij elke sluis boeten?! 'Tja, misschien kunnen we inderdaad wel eens een aparte bedrijfsvaart- en pleziervaartprogrammering invoeren.' Tja, een sluis kun je zo omprogrammeren, maar een chef…

Zaterdag 10Het scheelt nogal wat, dat het water dunner is, de sluisdeuren niet vastgevroren zitten en we geen bochten opnieuw hoeven te doen. In dezelfde tijd dat we in februari van sluis 18 naar sluis 30 voeren, varen we nu van sluis 8 naar sluis 30. Al met al doen we zeven uur korter over Maxilly-Bologne en kost het heel wat minder gasolie. Maar wel heel wat meer flessen water!

Zondag 11Voor het eerst sinds Maastricht heeft de motor weer een dagje vrij. Wij niet: er moet geruimd en geboend worden. Niet alleen vanwege het afgebroken varen, maar ook omdat we morgen weer een logeetje krijgen.

Maandag 12Deze morgen ben ik met bomma en bompa van de chalet weg gereeden richting de Picaro. Toen we hier in de middag toekwaamen was de Picaro aan het laaden. Het was gerst en dat kriebelt heel veel. Het begon te regenen en te donderen. Toen thijs klaar was heeft hij zich gewassen in het kanaal en annemarie en ik hebben ook nog gezwommen. 's Avonds zijn we geweest gaan wandelen en toen we terug kwaamen haalde liane de klei van haar schoenen en deed ze mee naar hun schip. Dit was mijn dag. (DvM)

Dinsdag 13Vandaag zijn we naar de winkel geweest en hebben veel gekocht van groenten en fruit. Toen we terug waaren hebben we een ijsje gegeten dat was heel erg lekker. Toen we stil laagen heb ik eerst gezwommen en we hebben dan op de liane gegeten. Ik en liane hebben toen parels uit klei gemaakt. Dit was mijn dag. (DvM)

Woensdag 14Vandaag zijn we later begonnen met vaar om dat het quatorze juillet was, 14 juli. Dit is een feestdag in Frankrijk. Toen het middag was moesten we een uur wachten omdat het bakje om de sluis en brug te beddien kapot was. Ik heb voor het eerst geholpen om het schip in de sluis te laaten zakken. Maar het begon heel hard te waaie dat er bomen in het kanaal waaide. Toen we er bijna waaren lag er een rooz tentje in het kanaal, die hebben Thijs en Frans er uit gehaald. 's Avonds hebben we lekker gebbqt alleen de kippetjes vloogen bijna in brand. En we hebben de kraalen gebakken in de barbecue. We zijn ook nog vuurwerk gaan kijken dat was super mooi !!! Dit was mijn dag. (DvM)

Donderdag 15Vandaag hebben wij als eerste gevaaren. Ik heb vandaag veel geholpen in de sluis met Thijs want nu kan ik het touw er op gooien, het touw vastzetten en het af en toe er al af gooien. Toen annemarie zei gooi hem er in een keer af en je krijgt een ijsje lukte het voor de eerste keer. We hebben met twee schepen op het pont-canal gelegen en de honden (kia en bowie) zwommen bijna onder de schepen . Toen hebben we nog lekker gegeten. En wat gewandeld met kia. Dit was mijn dag. (DvM)

Reactie van
gisele molle
zo te zien verveel jij je daar niet.jij wordt nog een echt schippersvrouwtje.ik heb op de foto's gezien dat je al kan vastmaken en losgooien.hier gaat allas goed ik heb cody op logement en daardoor ga ik nu veel wandelen.vele groetjes van oma en tot volgende week.dikke kus

Reactie van
Carel-Jan
Zo dame DvM, je hebt je varende vakantiebestemming alweer gevonden lees ik. Geniet er maar lekker van, ik lees hier (een beetje jaloers) wel weer mee over je avonturen!

Vrijdag 16Vandaag zijn annemarie en ik achter brood gegaan . de bakker kwam net met het brood ik kon het dus bijna niet dragen het was zo warm! in de middag zijn annemarie , kia en ik geweest gaan fietsen . Kia zat achteraan bij annemarie. We lieten kia zwemmen in het kanaal maar ze werd bang. En dan hebben we nog eens rond het park gereden dat was super mooi .'s Avonds begon het te regenen na een hele warme dag. Toen hebben we maar binnen gegeten . we hebben eiermie met boonen gegeten .achter het eten hebben we naar een franse film gekeken le chateau dans le ciel. Die was heel mooi het ging over een meisje met een vliegende steen die iedereen wou steelen . Dit was mijn dag. (DvM)

Zaterdag 17Vandaag hebben we veel sluizen gedaan en ook een tunnel die was 2,3 kilometer lang. In die tunnel heb ik annemarie geholpen met de afwas . we zijn naar de winkel geweest achter heel veel dingen ook voor op de barbecue maar de slager zelf was nogal zwaar. we zijn ook geweest gaan wandelen en bowie ging in het water maar sprong door het slijk heen en was super bruin tot aan zijn buik . deze avond hebben we ook gebarbecued en het was heel lekker we haden konijnen brochetten , speklapjes , chipolattas en banaan en abricoos met spek er rond gemaakt door annemarie . Toen frans de worstjes aan het bakken was viel er een op de luiken de honden hadden toen ook een race om het eerst bij het worstje maar frans was sneller. Dit was mijn dag . (DvM)

Reactie van
KVM
Dat moet wel héééél lekker barbecuevlees geweest zijn, als de slager er zelf al niet af kan blijven ;-)

Zondag 18Vandaag zijn we twee keer naar de bakker geweest maar hij was ook twee keer dicht . en daarom hebben we dan pannenkoeken gegeten met spek en kaas .Deze avond hebben we frans beetgenomen en gezegd dat we nog geschud hadden om zeven uur dertig hij kwam iets te vroeg want hij geloofde het in het begin maar op het einde niet meer. Toen ze er dan ook waren gingen we gaan wandelen met bowie en kia maar kia wouw niet zwemmen. We hebben dan ook nog bij liane gegeten . Dat was super lekker . Dit was mijn dag . (DvM)

Maandag 19Vandaag zijn we heel veel spitsen tegen gekomen dus heb ik ook veel fotos kunnen maken en er zitten hele mooie bij .Ik heb vandaag ook een stukje gevaren .Maar ik zat in de struiken of toch bijna . Om drie uur hebben we een ijsje gegeten . Om vijf uur hebben we dan gekookt ook voor de liane . Het was lasange en als nagerecht een fruitsalade . Na het eten heb ik ook nog wat gezwommen . En rond negen uur dertig geweest gaan wandelen met de honden . Dit was mijn dag . (DvM)

Reactie van
KVM
Nu ik het zo nog even herlees,…lig jij dan nog niet in bed om 9h30 ??? ;-)

Dinsdag 20Vandaag ben ik de hele dag bij de liane aan boord geweest . En daar heb ik weer veel fotos gemaakt . Ik ben dan ook met hun door de tunnel gegaan. En daar is bowie bang van . ik heb dan ook in de middag bij hun gegeten het was heel lekker . toen wij de poeseur voorbij staken kwamen Thijs en annemarie achter . ik was wat in paniek want ze waren twee sluizen achter . Ze zijn me dan komen halen met de fiets ik zat achteraan bij annemarie en kia zat achteraan bij Thijs . s `avonds hebben we dan nog naar een film gekeken . P.S:annemarie is ook in het water gevallen . Dit was mijn dag . (DvM)

Reactie van
Sjakie
O, vertel daar eens wat meer over DVM. Annemarie te water. Als ze zich niet bezeerd heeft is het met de huidige watertemparaturen wel grappig.

Reactie van
Saskia
Goh Dvm,goed dat jij aan boord bent.Want anders hadden we natuurlijk nooit geweten dat Annemarie in het water was gevallen.

Reactie van
Alma
Had je dan zwemspullen aan?

Reactie van
Jopie
Alle Annemarietjes zwemmen in het water HOE??

Woensdag 21Vandaag zijn we door de lange tunnel geweest en daar hebben we de film verder afgekeken. Toen zijn we bramen en twee soorten kersen rode en oranje gaan plukken . Rood was heel zuur das niet lekker. We hebben ook brood gekregen van de buren ( het jachtje ). Dan ben ik met de liane mee geweest en heb ik het touw van heel hoog losgegooid in 2 keer. Dit was mijn dag. (DvM)

Donderdag 22Deze morgen zijn we heel vroeg vertrokken want ik lag nog te slapen en s`avonds heel laat gesopt toen sliep ik weer. Tussen door ben ik een sluis met de liane mee geweest en dan weer een met de picaro en zo had ik twee ijsjes. Eerst bij de picaro en dan bij de liane. En s`avonds hebben we nog naar lady en de vagebond gekeken net Kia en Bowie. Dit was mijn dag . (DvM)

Vrijdag 23Vandaag hebben we hele grote vissen gezien. We hebben met liane geweest gaan wandelen en liane heeft een hele tegel gevonden en wij allemaal scherven hebben gevonden. Ik heb ook gevist toen zij de koffie aan het drinken waren. Maar toen ik de draad van rond de vishengel wouw haalen heeft Kia het haakje ingeslikt. Maar ze had geen pijn. Het was ook geen weerhaakje. De dierenarts heeft ze opgehaald en 's avonds laat nog gebracht. En de havendienst heeft nog gebeld om te vragen als de dierenarts echt is geweest en dat was heel lief. Dit was mijn dag. (DvM )

Reactie van
Sjakie
Daar had je zomaar een hond aan de haak geslagen!

Zaterdag 24Vandaag zijn we met de fiets naar de winkel geweest achter vlees voor op de bbq. En daarna hebben we nog een lange fietstocht gemaakt van 52 kilometer. Vind ik toch al lang. Het was langs de moervaart we hebben op hobbelende straten door de koningstuin en door de distels gereden en in het terugkeren langs 12 kleine kappelletjes. Ik was met liane haar fiets dat is een hele goeie. En het was super tof. s'Avonds hebben we ge bbq het was heel lekker we hebben ook veel luchtballonen gezien die opstegen er zat ook een speciale bij en Frans zij dat het donald duck was. Dit was mijn dag.(DvM)

Zondag 25Vandaag kwamen mama en papa achter me . Ik was nog maar wakker en begon al te smesen naar hun ik ben dan ook al begonnen met mijn zak te maaken . Het was met tegenzin maar het moest wel . Om 11 uur waren mama en papa daar . Ik en annemarie waren naar de foto's aan het kijken. Tot Thijs riep dat mama en papa daar waren toen kon ik niet snel genoeg bij hun zijn .Eerst hebben ze een koffie klets gedaan met koekjes en dan heeft mama Thijs en Frans hun haar gedaan op de luiken met een bloemetjesschort. En dan zijn we nog naar de gentse feesten geweest dat was heel leuk we hebben veel gedaan en ik annemarie hebben iets gekocht op de rommelmarkt. we zijn ook mosselen geweest gaan eten dat was lekker, gezellig en super leuk. Als dessert hadden we neuzen gekocht ook zo lekker . Ik heb nog een ijsje gegeten en we hebben op wat pleinen gelopen waar er muziek was en zo richtin auto gegaan. Maar toen we aan boord waren vond annemarie haar sluetels niet ze zaten in haar broekzak. En terwijl ik met kia ben geweest gaan waandelen heeft mama mijn zak gemaakt. Dit was mijn laatste dag. (DvM)

Reactie van
joke
wat een leuk taalgebruik heeft jullie logeetje!

Maandag 26Om niet te veel 'breuk' in de brouwgerst te krijgen, wordt er geen bobcat ingezet bij het lossen. Prima, scheelt ons ook een hoop 'breuk' en het lossen gaat met schep en bezem zelfs sneller! Als we leeg zijn, zijn we ook meteen weer aan de reis. Allebei volgende week maandag hier in Gent kunstmest laden voor… Sète! Hoewel dat wel extra havengeld kost, varen we voor die ene week toch maar naar Terneuzen, vooral om Nederlands Internet en GSM te hebben en om wat meer in de 'beschaving' te liggen. Daar vallen we met onze neus in de boter: de buren waar we bij langszij gaan hebben wat te vieren en trakteren op Chinees.

Dinsdag 27Dagje wonden likken: de buren moeten hun brandstofpomp laten reviseren, Thijs laat onze verstuivers voor de zekerheid nog eens nakijken (er blijkt er inderdaad wederom eentje niet in orde, maar omdat de verantwoordelijke Doosan-medewerker op vakantie is zullen we het er nog een ronde mee moeten doen) en ik ga maar weer eens bobcat- en grijperschades bijwerken in het ruim.

Woensdag 28Alvorens alles weer vol te stouwen met boodschappen, geef ik de koelkast, de voorraadkast en de vooronderkast een grote inspectie- en poetsbeurt. Intussen is Thijs bezig de buitenlandse BTW terug te vragen. Dat moet voortaan via de website van de Nederlandse Belastingdienst. Niet leuker en niet gemakkelijker dan voorheen. In ieder geval niet voor schippers die het grootste deel van het jaar in het buitenland zitten met een trage en instabiele internetverbinding. En dan moet je ook nog eens alle bedragen van een 'goederencode' voorzien. Alleen lijkt die codelijst bedacht voor allerlei branches, maar toch niet voor de binnenvaart.

Donderdag 29Omdat we ondanks alle peperkoek en olijfolie nog steeds geen vishaakje en/of vislijntje hebben zien verschijnen, en beiden toch lelijke schade kunnen aanrichten in een hondenbuikje, reis ik, ook met het oog op onze verre reis, maar een dagje eerder dan gepland per bus en trein met Kia naar 'huis', zodat ze zonodig door haar eigen dierenarts geopereerd kan worden. Op de nieuwe röntgenfoto's is echter geen haakje meer te ontdekken (in Gent leek het in haar maag te zitten), en ook geen afwijking aan de darmen. Enerzijds goed nieuws, anderzijds dus nog steeds geen zekerheid dat alles in orde is. Maar we zullen het er mee moeten doen…

Vrijdag 30Thijs arriveert ook, met de auto die we samen met de buren gehuurd hebben om onze respectievelijke families te bezoeken, post op te halen en andere zaken af te werken. In Oss kunnen we onze bank niet meer vinden, zo zelden komen we daar. Dat zal toch maar weinig schippers overkomen ;-) Daarna vieren we de 78e verjaardag van Thijs z'n vader… met een kinderfeestje in de speeltuin.

Zaterdag 31Koffiedrinken met een vriendin, haar even helpen met de aanhanger wat grote dingen te verhuizen, even naar de stad, boodschappen doen, hapje eten met pa, rabarber en rode bessen oogsten in de tuin en 's avonds lekker onder de pergola zitten met bezoek en krekels.

 Juni
2010
  
 Augustus
2010
print-versie