LOGBOEK FEBRUARI 2009

 Januari
2009
 
Maart
2009
Dinsdag 3tot en met vrijdag 13 februari De Picaro is er dus weer helemaal klaar voor. Alleen… hebben we nog steeds geen zicht op een reis. Schrale troost: in de hele spitsenvaart is het slapjes. Even afgezien van de financiële kant, vind ik nog wat langer stilliggen ook niet zo heel erg: er moeten binnen nog een heleboel lampjes, schilderijtjes en dergelijke opgehangen worden, kasten opgeruimd, schroefjes en boutjes gesorteerd, apparaten van nieuwe batterijen voorzien, en de schijnwerper van een nieuw handvat, rvs gepolijst, … Verder zit in de machinekamer nog steeds het nodige verf- en aansluitwerk, willen we de administratie (met het oog op een klein kapitaal aan uitstaande BTW) dit jaar ook wel graag snel afronden, moeten er uitnodigingen gemaakt worden voor een familiefeest, enzovoort. Dat we nu zo lang in Maasbracht liggen in plaats van in Den Bosch is ook wel overkomelijk: we liggen hier nog dichter bij de meest noodzakelijke winkels, hebben daarnaast diverse scheepsartikelenzaken tot onze beschikking (wat nog een blinkend nieuwe regulateur oplevert…) en zelfs een postadres! Ook komt er zo nu en dan nog eens iemand aanwippen. Alleen voor onze stagiair is het sneu, want die wil natuurlijk varen. De eerste week hebben we hem maar vrijaf gegeven: ruim vegen en schoon schip maken kan hij nog vaak genoeg. Bovendien heeft iemand aan boord hebben als je stil ligt toch meer impact op je privéleven dan wanneer je vaart. De tweede week mag hij met buren mee, van de Frans-Belgische naar de Nederlands-Duitse grens varen en wat klussen aan boord.

Zaterdag 14Om kwart voor zeven staat onze stagiair voor de deur… samen met de buurfamilie, die, op weg naar Frankrijk, nog even gezellig mee ontbijt. De stage start met: mee naar het soort winkels waar je later als schipper je laatste geld uitgeeft ;-) Dan mee op scheepsbezoek: collega-schippers leren kennen hoort er ook bij, zeker in het kleine spitsenwereldje, om er later bij te horen. Na de lunch gaan de jongens met water spelen: met hoge druk restjes zwart zand en zwart zaad uit de luikengootjes spuiten. Intussen blijken we de drinkwatertank leeg te hebben, dat wordt hier kennelijk traditie met kersverse opstappers… Gelukkig komt de bunkerboot ons snel uit de brand helpen, zodat we ook maar vast bunkeren - heeft'ie dat ook weer meegemaakt. En ik, ik maak weer weinig mee vandaag :-(

Zondag 15Op zondag gaat het onderwijs gewoon door: naar het Maas- en Scheepvaartmuseum, aan de overkant van de straat. Gerund door plaatselijke liefhebbers en dat straalt er ook vanaf - in positieve zin hoor. Minpuntje is wel dat we prompt uitgescholden worden voor pa en ma…

Reactie van
joke
Maar wel een jonge 'pa & ma'!

Reactie van
Picaro
Desondanks voelden we ons opeens wel erg oud ;-)

Maandag 16Vandaag op het lesprogramma o.a. machinekamerschot verven, allerlei afval afleveren bij de bilgeboot (kunnen we het hoofdstuk 'milieu' ook vast afvinken ;-) en voor het eten zorgen (ofwel: pizza halen ;-)

Dinsdag 17Omdat de turbodruk nog steeds te hoog is, komt er een monteur van de Doosan bij. Weer een leerzame ervaring voor onze stagiair: normaal gesproken zie je geen turbo's in stukjes op de machinekamervloer liggen. Conclusie: schroef nog te zwaar. Ja, hállo… Maar zolang we niet meer dan 1800 toeren draaien mag dat, tot nader bericht uit Korea. Bij de proefvaart draaien we natuurlijk wel volaan, met als gevolg: 25,4 km/h. (Wel Maas-af hoor ;-) Tijdens deze proefvaart zijn we ook buitengewoon bemand: drie schippers en drie (licht)matrozen! Omdat het ook bijzonder gezellig is schrijf ik onder het motto 'leuk voor later' ook iedereen in het vaartijdenboek.

Woensdag 18'Wind', zegt de weersverwachting. 'Dan zullen we wel naar IJmuiden mogen', zegt Thijs. Twee uur later gaat de telefoon: of we in IJmuiden rolletjes willen laden voor Limay. Daar zeggen we toch geen 'nee' tegen! (Je moet er wat voor over hebben, carnaval vermijden ;-) Dus weer eens boodschappen doen voor een week, in plaats van voor een dag vooruit. 's Middags nog een (spitsen)schipper in spe op bezoek. Ook weer leerzaam, voor iedereen.

Donderdag 19Toch wel luxe hoor, personeel. Terwijl Thijs met onze matroos vast naar Tiel vaart, mag ik met onze inbouwer mee naar Dordrecht, voor een technische proefvaart op een spiksplinternieuwe 135 meter. Daaraan voorafgaand een uitgebreide privé-rondleiding, van achterpiek tot en met voorpiek. Tjongejonge, overal de modernste techniek, strak, schoon, stil,… indrukwekkend! Dat geldt ook voor de stuurmanskunst van de schipper. Ja, ik zou ook best een nieuwbouwschip willen. Maar dan wel een kleine honderd meter korter, een dikke zes meter smaller, en met de helft van het aantal motoren, boegschroeven, schermen en schakelaars ;-)

Vrijdag 20Na zo'n dagje spijbelen valt het eventjes niet mee. Gelukkig hoeven we pas vanavond laat in IJmuiden te melden, zodat ik eerst nog een rondje langs de Waal kan struinen met Kia. Als ik terugkom is de afwas al gedaan, superdeluxe hoor, personeel! 's Middags dan ook weer eens helemaal 'bij' met het logboek - al beloof ik niet, dat dat de komende vier maanden zo blijft.

Reactie van
Motormuizen
Natuurlijk kan je het lopgboek bijhouden, zeker nu je personeel aan boord hebt!


Dus… Wij wachten op nog meer verhalen in het logboek…

Reactie van
Picaro
Als het goed is krijgt onze matroos binnenkort zijn eigen weblog, dan kun je 'de andere kant' ook lezen!

Maandag 23Hoog tijd voor de jaarlijkse statistieken. Vorig jaar hebben we (inclusief de heenreis naar Saint-Quentin) 19 reizen gedaan, waarbij we 4934 ton vervoerd hebben over 12.466 kilometer. Daarnaast hebben we nog 3490 kilometer leeg gedaan. In totaal hebben we 2041 uur geladen en 440 uur leeg gevaren. Daarbij zijn we 2094 sluizen gepasseerd (nieuw record, ondanks de hermotorisering!) Al met al (dus inclusief boegschroef, generator en kachel) hebben we 33,5 ton gasolie verbruikt. Onze beste reis qua daggeld was dat reisje bonen naar Rouen, en qua vracht per kilometer de Lestrem-Veghel. De slechtste reis qua daggeld was wederom de Sète-Gargenville, qua vracht in negatieve zin alleen overtroffen door de Gray-Sète…

Reactie van
KVM
Best wel indrukwekkende cijfers. Zeker die kilometerstand!

Reactie van
Picaro
Dat gaan we dit jaar waarschijnlijk niet meer halen… maar misschien wordt dit dan een recordjaar qua geverfde vierkante meters ;-)

Dinsdag 24Aan Kain valt een lege spits onmiddellijk op, doordat hij boven de sluis aan de linkeroever ligt te wachten - en vervolgens dan ook via de stuwpalen de sluis in vaart… Ah, dat bedoelen ze dus met zij-instromen ;-) Bij de thee hebben we Chinese gelukskoekjes. 'U bent zo goed als u zichzelf inschat', treft onze matroos. En Thijs: 'Doe niet alles zelf'. Dat treft…

Woensdag 25Een van de instructies van VTL luidde: als je iets doet wat tegen de regels is, leg dan aan je stagiair uit waarom. Dus: 'Waarom vaar je door het rode licht de sluis in?' 'Omdat de sluismeester vergeten is de lamp groen te zetten…'

Donderdag 26Onze matroos heeft het maar druk: brood halen, vastmaken, touw verzetten, losgooien, splitsen, meeluisteren, Frans leren, varen, spitsen fotograferen, stageverslag bijhouden,… Thijs is maar aan het lezen geslagen, en ik kan uitslapen en in het Canal du Nord gerust een extra pandje met de hond lopen.

Vrijdag 27De krantelezers zullen ook wel merken dat ik meer tijd heb (en een betere internetverbinding dan in Maasbracht). Al lijkt het tegenwoordig haast alleen maar 'Seine-Nordverbinding' wat de klok slaat. En op de Oise komt dan de enige Franse sluismeester die zich op Seine-Nord voorbereid heeft - door Nederlands te leren - vragen of we een petitie tegen zijn ontslag willen tekenen…

Zaterdag 28Het hele weekend om van Pontoise in Limay te komen, dus blijven we maar een dagje in de Franse binnenvaarthoofdstad hangen. Waar we natuurlijk met onze stagiair het mooiste binnenvaartmuseum van Frankrijk bezoeken. Aan de kassa worden we een stukje vriendelijker bejegend dan in Maasbracht: hier vragen ze of wij óók studenten zijn… Als dank koop ik hun halve voorraad anischtkaarten met 'mooie sluismeesteressen van lang vergeten kanalen'. 's Avonds nog meer Franse cultuur: broodje kebab-met-frites.

 Januari
2009
  
 Maart
2009
print-versie