LOGBOEK JUNI 2008

 Mei
2008
 
Juli
2008
Zondag 1In 's Gravendeel krijgen we de toekomstige spitsenschippers weer op visite… voor wie die toekomst intussen al weer een stuk dichterbij gekomen is!

Maandag 2's Gravendeel !? Ja, we moeten even langs Dordrecht: het veertje wat de koolborstel van het noodstuurwerk aan moet drukken bleek onlangs spoorloos verdwenen. Daarna nog op kantoor koffiedrinken, en dan kunnen wij ook eens melden dat we 'naar boven' gaan. Gelukkig maar tot Woudrichem ;-) In sluis Andel ligt een jachtje met panne, wat we in Wijk en Aalburg af mogen leveren. Staat natuurlijk meteen op www.wilhelminasluis.web-log.nl 's Avonds aan Sluis 0 meteen maar dubbel-visite: grote kans dat we hier deze ronde niet meer terug komen.

Dinsdag 3Tussen Den Bosch en Helmond krijgen we net alle post doorgewerkt. Zo lang zijn we deze keer dan ook niet weg geweest: ik heb zelfs nog Hollandse koffie over… Maar in plaats van koffie te drinken gaan we na aankomst een ijsje eten in de stad: aan boord is het ontzettend benauwd. 's Avonds nog steeds, dus gaan we maar eens kijken of de bioscoop airco heeft.

Woensdag 4Koffiebezoek, kletsen met de buren, half leeg.

Donderdag 5Helemaal leeg, schoon schip maken, postkantoor, supermarkt, aan de reis… met nog 39 andere schepen, wat een werk opeens! Dan stoelen opmeten in de kringloopwinkel. We hebben onze stuurstoel al een paar keer opnieuw bekleed, maar nu zijn ook het schuimrubber en het plastic daaronder echt óp. Een nieuwe stuurstoel kopen is niet zó simpel: deze past net door de stuurhutdeur, draait net overal langs, en kan, als we afgebroken in de regen moeten varen, net door het gangetje naar beneden. Gelukkig blijkt de zitting van een kringloopbureaustoel na enig gepruts overzetbaar, zodat we er voor 7,5 euro voorlopig weer tegen kunnen…

Vrijdag 6Van het een komt hier altijd het ander, ofwel door een kink in de kabel hebben we nu nieuw behang. Onze internet per satelliet werkte al een tijdje niet meer. In Frankrijk niet zo'n ramp, omdat we daar UMTS hebben, maar in Nederland gaan de MB's zo toch doortikken. Het probleem zit in de draad. Alleen zit die ergens achter de betimmering muurvast, en krijgen we er ook met geen mogelijkheid een nieuwe kabel langs getrokken. Dan in vredesnaam het schot maar losmaken… Eén hoekje opnieuw behangen valt na vijf jaar intensieve bewoning echter nogal op, dus doen we de rest van de wand ook maar. En de volgende ook nog maar, nu we toch alles onder handbereik hebben… het voordeel van klein wonen is dat je met twee rollen nog zowat de hele kamer rond komt!

Zaterdag 7Sluis 8 en 9 schutten zondag niet, dus moeten we die vandaag vast doen. Dan familiefeest in 'Dierenrijk', wat hier maar vijf kilometer vandaan ligt! We hadden er dus zelfs met de fiets heen gekund, ware het niet dat er in Eindhoven nog een stoeltje klaar staat. Nou ja 'stoeltje', het blijkt een heuse fauteuil geworden!

Reactie van
Joke-Jack
Wat had je dan gedacht?
Het doosje met nagelspijkers
moest ik leeg zien te krijgen,
en dat is aardig gelukt.Het
stoeltje staat op een goede
plaats mooi in het zicht.
Groetjes.J-J.

Zondag 8Morgen als derde in Stein ZA laden voor Ribecourt, dus vandaag kunnen we rustig in Maasbracht blijven liggen, om de verlengde stuurhut van de buren tot in detail te bewonderen. Die kunnen nu wel vier stuurstoelen kwijt! (Maar geen drie reddingsboeien ;-)

Maandag 9Als ik een foto wil nemen van die zes spitsen voor de Jumbo raak ik met een Franse buurman in gesprek. Twee andere buurmannen willen onze spitsenfoto's ook wel eens zien, dus dat is volle bak. Bij veel Franse schepen is het 'die is gestopt' en 'die is ook verkocht', maar bij de Nederlandse veel meer 'o, vaart die ook nog' en: 'die ken ik helemaal niet…' Op mijn lijstje staan nu nog 95 varende Nederlandse spitsen, met een of twee vraagtekens. 's Avonds een fietstochtje langs de Grensmaas, want ja hoor, de belading is weer eens een dag uitgelopen.

Dinsdag 10En duurt vervolgens nog een halve dag. Gelukkig is het droog, zodat we niet steeds open en dicht hoeven te leggen. Nog gelukkiger is dat we hier tegenwoordig met een grijper laden, in plaats van onder die rottige kiepsteiger. Alle sluizen klaar vandaag, zodat we nog bijtijds beneden Hasselt liggen.

Woensdag 11Als ik anderhalve week email en logboek bij zit te werken spoelt een passerende tanker de muis zowat van het bureaublad… Oeps, maar gauw het raam dicht: weer lang geleden dat we zo diep lagen. In Steendorp blijken we niet als enige op het idee gekomen om maar op het tij van morgenvroeg te wachten. Uiteindelijk hangen we met vier geladen schepen aan een slecht (en illegaal?) vastliggend woonschip, dus dat wordt lange touwen uitzetten.

Donderdag 12Beneden Asper liggen zes schuttingen, maar wij hebben lekker 'eerste beurt'.

Vrijdag 13'Dat is een Hollander, daarbij maak je meer kans.' En: 'Let op, dadelijk komt de hond het briefje brengen'. Aldus de sluismeester van Fresnes, tegen twee jongedames die ter voorbereiding van een cultureel project rond Seine-Nord het stuk Fresnes - Pont-Malin graag eens vanaf het water willen zien. Maar al meer dan twee uur zitten te wachten omdat niemand ze mee wil nemen. Tja, dan kunnen wij toch moeilijk non zeggen… We hebben er in ieder geval geen spijt van. De www.travailetculture.org medewerksters hebben zich al goed 'ingelezen' en zijn snel van begrip, bijvoorbeeld als het over onze gemengde gevoelens ten opzichte van het nieuwe kanaal gaat. Ze zijn ook veel opener en internationaler dan we van de meeste Franse schippers gewend zijn. Maar bij de lunch blijken het toch rasechte Françaises. Uit de boodschappentas komt een half koud buffet, inclusief kaas, 'andouille' (Kia wordt er helemaal mee vol gestopt), taartjes en een fles wijn. Normaal drinken we geen druppel tijdens het varen, maar voor deze keer passen we ons maar aan… en klinken op de nieuwe verbinding tussen Frankrijk en Nederland ;-)

Zaterdag 14De voetbalwedstrijd van gisteravond heeft de verhoudingen in ieder geval niet verstoord. Een Canal du Nord roept ons zelfs speciaal op om ons te feliciteren met 'onze' overwinning. Thijs zegt maar niet, dat we niet eens gekeken hebben… Eigenlijk hadden we vandaag niet in Frankrijk moeten zijn, maar in Nederland, voor een vergadering. Maar helaas, geen enkele buur in de buurt om mee mee te rijden.

Reactie van
Lutgerdina Charter
Ik lees net op `nu.nl`:

Voorbereiding kanaal Schelde-Seine vordert

….
Het project omvat de aanleg van 106 kilometer kanaal, zeven sluizen, drie aquaducten en 59 bruggen. Momenteel kunnen alleen plezierschepen van de Schelde naar de Seine varen. Doel is dat uiteindelijk grote containerschepen zo van Rotterdam naar Parijs kunnen varen.

Dus hopelijk hebben jullie genoeg plezier om voor plezierschip [sic] door te gaan :-)

Zondag 15Vroeg genoeg in Ribecourt voor een boswandeling. Die we wel een beetje inkorten, niet vanwege de afdruk van een reusachtig varkenslijf in een modderpoel, en ook niet vanwege de regenbui die ons net op open terrein treft, maar omdat er 's avonds een buurman langskomt met PC-probleempjes. En om een vorkje mee te pikken… tja, tijdelijk-vrijgezel zijn is toch wel afzien ;-)

Maandag 16Verschillende schepen voor, dus wij zijn morgen pas aan de beurt. Jammer van al die mooie reizen die blijven staan, maar van de andere kant: de plank in de stuurhut is dringend aan een nieuw vernislaagje toe. En dat is toch niet iets wat je even tijdens het varen doet: radar, bochtaanwijzer, marifoon en kopschroef los. Het bureaublad in de roef begint ook knap kaal te worden onder onze muisarm, dus om de puinhoop compleet te maken liggen nu ook printer, toetsenbord, speakers en monitor los.

Dinsdag 17Tijdens het lossen krijgen we twee motormannen op bezoek, die er net een rondje Franse kanalen op hebben zitten. Dan boodschappen doen, en weer een reisje aan zien te nemen. Sissy - Den Bosch is helaas al weg, dan maar Sissy - Roermond. Vracht akkoord, op voorwaarde dat we deze week nog vol komen. Nee, de silo wil maandag pas laden. Mopperdemopper, geen wonder dat er zoveel werk blijft staan, als je schepen steeds vier dagen uit de roulatie houdt. Mopperdemopper, vooruit dan maar, vrijdag laden…

Woensdag 18Ribecourt - Ribemont redden we in grand ballast, maar we breken toch maar af, zodat we het voor- en achterpaneel van de stuurhut ook weer eens kunnen vernissen. 's Avonds halen we bij de barbecue herinneringen op aan de zomer van 1994, toen we hier ruim zes weken gelegen hebben, met in heel Frankrijk geen gram werk… En iedere maandag, woensdag en vrijdag 's morgens naar Reims en 's middags naar St-Quentin om te beurzen. Spitsenschippers die na 1999 begonnen zijn, toen het werk aan begon te trekken en je ook telefonisch aan mocht gaan nemen, hebben toch eigenlijk niets te klagen…

Donderdag 19Geen vernisweer, dus klussen we binnen maar weer verder. Nu het computerbureau 'ontmanteld' is kunnen we daarachter ook meteen opnieuw behangen. Aansluitend het middenschot nog even, en dan zijn we 'rond'. Dat wil zeggen, als we niet net één baantje tekort kwamen. Hmpf, waar een klein schip groot in kan zijn. Gelukkig hebben we ook een hele grote ets…

Vrijdag 20Sissy-Roermond 330 kilometer. Of liever gezegd, dat zou het zijn, als VNF zijn werk gedaan had. Het aquaduct van Vadencourt op het Canal de la Sambre à l'Oise is namelijk al ruim twee jaar afgesloten. Via Saint-Quentin, de Schelde en de Sambre zou het 420 kilometer zijn, ware het niet dat het Canal Pommeroeul-Condé al sinds 1992 dicht zit. Maar we hadden hoe dan ook niet langs de Schelde gekund omdat sluis Denain nog tot en met de 26e gestremd is. Zodat we over de Leie en het Albertkanaal moeten. Ofwel: Sissy-Roermond 540 kilometer.

Zaterdag 21Wel gloeiende, gloeiende… Vorige keer kwamen we van Sissy in het lange pand van Saint-Simon, zodat we de dag erop met gemak de middag-rame haalden. Sinds vorig jaar houden de automaten op het Canal de la Sambre à l'Oise echter een uur middagpauze. Daardoor kwamen we gisteravond net vijf minuten tekort voor het lange pand, met als gevolg dat we vandaag een kwartier te laat bij de tunnel waren. Dan krijgen we 's avonds ook nog van het personeel te horen dat er 's zondags #$%&! helemaal geen rame gaat. 'Al sinds anderhalf jaar niet, personeelsgebrek.' 'En hoe moeten wij dat weten, als het na anderhalf jaar nog niet in de vaartijdengids, niet in het Avis à la batellerie no 1 en zelfs niet hier op het mededelingenbord staat?' Daar wil hij niet eens naar luisteren : 'Dat moet je maar gewoon weten…'

Zondag 22Toen de toueur gisteravond uit de tunnel kwam stonk het al naar olie. 'Er zal er wel een in de tunnel gebilgd hebben,' antwoordde onze grote vriend schouderophalend, toen we er iets van zeiden. In de loop van de avond werd de stank daar onder in het dal zo erg, dat ik er gewoon hoofdpijn van kreeg, en we de hele nacht alle ramen dicht hebben moeten houden. Als we wakker worden ligt het schip rondom in de witte smurrie. Dus de schroef er af en toe maar een kwartiertje op, zodat het plakkaat wegspoelt, en wij tenminste niet in de stank de zijpanelen en deuren van de stuurhut staan te schuren en vernissen. Bellen heeft weinig zin: de vaarwegbeheerder is immers op de hoogte. Een van de vele toeristen waar we in de loop van de dag een praatje mee maken, is echter zeer bezorgd over onze gezondheid, en die van de dieren en planten in het pand, en gaat de gendarmerie alameren. Die komen met zes man sterk, plus een heleboel pompiers, twee journalisten… Alleen van VNF ontbreekt ieder spoor: zelfs de brandweer en politie krijgen op zondag niemand te pakken. Uiteindelijk bellen ze maar aan bij het huis van de responsable. Intussen heeft de brandweer de onlangs met veel bombarie aangelegde brandweertoegang al geforceerd… omdat de brandweersleutel er niet op past! Er is besloten twee olieschermen te plaatsen (gelukkig achter het schip), zodat VNF de rommel morgen op kan ruimen. De schermen krijgen ze te leen, op voorwaarde dat ze weer schoon ingeleverd, worden, maar voor zover wij begrijpen krijgt VNF straks wel de rekening van de hele operatie gepresenteerd, omdat ze niet meteen aangifte gedaan hebben… Nu de chef er toch is, spreken we hem natuurlijk ook aan op het feit dat helemaal niet in de 'guide des horaires de navigation 2008' vermeld staat dat de toueur niet vaart op zondag. Welles. Nietes, kijk maar. En ook niet in het heilige boek van de Service de Navigation de la Seine. Welles, daar heb ik zelf voor gezorgd. Nietes, kijk maar. En zelfs op het scheepvaartbericht wat hier buiten aan uw kantoor hangt staat niets over zondag. Welles. Nietes, kijk maar. Oeps… 'Dus krijgen wij zeker wel een ligdag van VNF?' 'Hahaha…'

Maandag 23De toueur-bemanning heeft een scheepvaartbericht bij zich. Zeker het avis met de bedieningstijden gevonden. Nee, een préavis de grève van de Service de la Navigation du Nord. Die hebben wij ook gehad, maar aangezien er nu al zeven weken op een rij stakingsberichten binnen komen geloofden we deze ook wel. Maar vandaag wordt er dus echt gestaakt, en nog wel voor onbepaalde tijd. Grrr, dat uurtje middagpauze op het canal de la Sambre à l'Oise komt ons zo wel héél duur te staan. De eerste automaat springt gelukkig op rood-groen. De itinérant meldt dat we door kunnen tot Crèvecoeur: de man op de controlepost (die normaal de sluis niet eens aanraakt…) staakt wel. Maar tegen de tijd dat we daar zijn heeft hij zich bedacht, en mogen we door. Net als we denken het kanaal zelfs nog uit te komen is het fini: op Iwuy staat een stakingspiket. Schrale troost: als we via het Canal du Nord gegaan waren, hadden we vandaag waarschijnlijk de hele dag aan Goeulzin gelegen.

Dinsdag 24Iwuy mogen we door, zoals de stakers gisteravond al aangekondigd hadden (nadat ik ze ten voeten uit voor de krant gefotografeerd had waren ze ons waarschijnlijk liever kwijt dan rijk ;-) maar aan Goeulzin is het weer afgelopen. Dus maken we van de nood maar een deugd door uitgebreid boodschappen te gaan doen. Dan de deuren van de stuurhut nog maar een keer vernissen, maar op deze laag rust geen zegen. Zoals op deze hele reis niet.

Woensdag 25Als de staking over is begint het gedonder meestal pas goed. Voor het gemak heeft VNF tegelijk met sluis Denain ook maar de grote sluis van Goeulzin gestremd voor onderhoud, zodat alle scheepvaart van en naar Frankrijk via de kleine kolk moet. Waar vier spitsen in passen. Geen probleem als er alleen nog maar spitsen rond zouden varen, maar met al die buitenmaatse schepen van tegenwoordig wordt dat met deze drukte één grote puinhoop. Want sluismeesters die de sluis indelen kennen ze in Frankrijk niet: de schippers moeten zelf maar uitzoeken wie het eerst was en wie bij wie past. En als grote nummer één dan ook nog z'n beurt voorbij laat gaan, en grote nummer twee die dacht dat nummer één als eerste zou gaan te laat op staat, zodat grote nummer drie de eerste schutting maar neemt, is de chaos natuurlijk compleet.

Donderdag 26Zit er toch nog wát mee deze reis: we arriveren net met het keren van het tij aan de monding van de Rupel, zodat we via de Nete en het Netekanaal naar Viersel kunnen varen. Bespaart ons weer de Royers en een stuk Albertkanaal. Maar altijd als we van de Rupel de Nete in moeten denk ik weer 'Wat een sliksloot, kunnen we daar echt in?!'

Vrijdag 27Om nog minder Albertkanaal te hoeven doen, slaan we na twee sluizen alweer linksaf, het Kanaal van Dessel naar Kwaadmechelen in. Via het Kanaal van Bocholt naar Herentals komen we vervolgens op de Zuid-Willemsvaart. Het vaartrechtensysteem raakt helemaal van slag van al dat geslinger van ons… In de Scheepvaartkrant hebben we net gelezen dat de vaarwegbeheerder de Kempische kanalen 'aantrekkelijker' wil maken door de drie sluizen bij Mol te vervangen door een grote sluis. Laten wij die drie oude sluisjes nou net het leukste stukje van het hele kanaal vinden… In Weert treffen we gelukkig nog een sluismeester met veel gevoel voor oude kanalen en sluizen, én een hele mooie website: binnenvaartinbeeld.com

Zaterdag 28Inmiddels hebben we geen rookpluim, maar een compleet rookgordijn achter het schip hangen. Tot nu toe hebben we echter nog van geen enkele leverancier, bij wie we in november op Europort Maritime naar een nieuwe motor geïnformeerd hebben, een offerte mogen ontvangen… al die nieuwbouw schepen motoriseren is natuurlijk ook veel interessanter dan zo'n spitsje. Dus laten we aan Panheel toch maar weer een keer een monteur naar de Cummins kijken.

Zondag 29In plaats van te gaan shoppen in de 'Designer Outlet' om de hoek, breng ik het grootste deel van de dag achter de PC door: ik heb zo het gevoel dat er de komende week (weken) niet veel van artikeltjes schrijven zal komen. En dat de Franse collega's steeds meer in opstand komen tegen VNF is toch wel belangrijk nieuws. In de namiddag fietsen we nog een rondje met het pontje.

Maandag 30Spannend wie er het eerst leeg is, wij of de buren van begin dit jaar. We willen namelijk allebei nog wel een keer naar het zuiden. Wij om samen met de buren van twee jaar terug te kunnen varen, zij omdat de oudste na de zomervakantie naar het internaat moet. Maar aangezien wij in Roermond lossen en zij in Herent is de strijd snel beslist ;-)

 Mei
2008
  
 Juli
2008
print-versie