LOGBOEK NOVEMBER 2008

 Oktober
2008
 
December
2008
Zaterdag 1Aan dek is het ook een vette bende, dus ga ik maar eens driftig aan het boenen. Met de slang van de buren, want zelf kunnen we niet meer pompen. Buurman levert niet alleen spuitwater, maar ook sop, en, als ik helemaal nat en koud ben, ook nog koffie met vlaai! Thijs demonteert ondertussen vast het stuurboord-dashboard, waar allemaal nieuwe metertjes in moeten komen, waaronder een heuse brandstofverbruiksmeter.

Zondag 2Zoals we al vreesden past de meegeleverde gashandel niet tussen het dashboard en de plank daarboven. Erg mooi vinden we hem ook niet, met z'n grote plastic huis. De oude mogen we echter niet meer gebruiken volgens de nieuwe regelgeving: die heeft een aparte handel voor gas en koppeling en dat moet tegenwoordig in één. Alle andere morsehandels die we op internet vinden zijn echter ook te lang. En die mooie kleine elektronische handels zijn belachelijk duur (en voor je het weet moeten daar straks weer allerlei veiligheidstoeters en -bellen bij). Dan laten we de nieuwe maar inkorten.

Maandag 3Op de kopschroef het dokje in en uit blijkt geen probleem, het trekken van de schroefas wel. Het duurt in ieder geval knap lang. En dan krassen ze ook nog eens met de ketting van de kraan langs het stuurhutdak, en langs de pas geverfde rand van de brug… Normaal gesproken hadden we geen nieuwe schroefas nodig gehad, maar deze bleek vorig jaar op de werf dus behoorlijk ingesleten door een metaaldraadje onder de afdichtingsring. Voor de Cummins met z'n 325 pk ging dat theoretisch nog net, voor de Doosan met z'n 360 pk net niet meer. Ondertussen kunnen onze inbouwers de koelwaterpijpen onder de machinekamer bekijken, die ook veranderd moeten worden. Want deze motor heeft vanwege de milieueisen een veel grotere koelcapaciteit nodig. En passant worden alle buitenboordkranen ook nog maar even vernieuwd…

Reactie van
Bas
Zo zie je maar weer dat het niet alleen een kwestie van een nieuwe motor zetten is maar er komt dus ongemerkt nog een hoop extra werk bij. Hopelijk loopt alles een beetje volgens planning. Heb de foto's met veel plezier bekeken.

En nog gefeliciteerd met het 10jarige jubileum van de site.

Dinsdag 4In alle vroegte ligt de bilgeboot al langszij om lekolie en -water op te slurpen, voor de 'cleaner' met stoom en ontvetter aan de slag gaat. In de toekomst blijft de machinekamer, als het goed is, helemaal schoon en droog: we hadden al een 'seal' op de schroefas, de nieuwe motor lekt natuurlijk niet meer (en voor het geval dát komt er een lekbak onder), evenmin als de vernieuwde pompleidingen, de nieuwe doucheafvoer… Als het aan de inbouwer ligt komt er ook nog een andere hydrofoor, zodat straks werkelijk alles in de machinekamer schoon en nieuw is. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk, maar ja, ons budget is ook niet onbeperkt… Dan 's avonds bij nacht en nevel nog een kilometer of twee op de kopschroef, langs de verkeerde wal, terug naar ons oude plekje bij het 'reparatieschip'.

Woensdag 5De isolatieman adviseert zes centimeter geluiddempende plaat op het machinekamerplafond aan te brengen. Intussen wordt in de achterpiek een gigantische demper ingebouwd, daarvoor komt er nog een, de motor komt op rubber, de generator ook, alle uitlaten worden flexibel opgehangen en krijgen rubberen schotdoorvoeren… kortom, als deze fluisterspits straks door een Frans kanaaltje vaart hoor je alleen nog het krassen van het vlak over de bodem!

Donderdag 6Van de prijs van die plafondisolatie word ik ook even stil… Volgende tegenvaller is de koeling: bij nader inzien blijken de specificaties aan de krappe kant. Zodat we ofwel veel meer pijpen onder het vlak aan moeten brengen dan voorzien, wat in ons ondiepe vaargebied wel erg kwetsbaar wordt, of op een beunkoeler over moeten stappen, wat in ons ondiepe vaargebied wat meer 'verlies' en 'verstoppingsrisico' geeft. Op aanraden van de 'techneuten' kiezen we toch maar voor het laatste. Wat wel meezit is het weer: in november nog buiten koffie kunnen drinken!

Reactie van
Picaro
Nee, dat zal voorlopig inderdaad geen reisje samen meer worden, want nou moeten we toch doorvaren… en met die extra PK's en stroomlijning kúnnen we misschien niet eens meer in jullie tempo varen ;-)

Reactie van
Picaro
En iedereen nog bedankt voor de de felicitaties! We waren er helemaal stil van!

Reactie van
Janarie
Oei, zoiets kost altijd meer geld als begroot. Dat zal dus voorlopig geen reisje samen doen meer worden, want de 3 die we dit jaar samen deden waren ook gelijk de minst winstgevende :-(
Maar ja, gezelligheid is ook wat waard.

Enne, wat betreft de vrees voor een verstopte beunkoeler is volgens mij ongegrond. Zelfs naar Lens is er bij ons wat dat betreft geen enkel probleem.

En natuurlijk nog de felicitaties voor de bekroonde jubileum site.

Vrijdag 7t/m dinsdag 11 november Lang stilliggen betekent ook, dat ik eens lange-termijn afspraken kon maken. Met de tandarts, maar ook met een vriendin, voor een weekendje uitwaaien op Ameland. Intussen wordt de generator geïnstalleerd, de motor op z'n fundatie geplaatst en 'uitgelijnd', en de koppeling nagekeken. In Den Bosch was uitslag van het stethoscoop-onderzoek nog positief, maar bij de kijkoperatie blijkt onze Twin Disk toch behoorlijk versleten, zodat hij alsnog naar Alphen aan de Rijn moet.

Woensdag 12Pa en ma leveren me weer aan boord af, zodat ze onze machinekamerrenovatie (want daar draait het wel op uit, er komt ook nog een andere warmtewisselaar…) ook eens in het echt kunnen aanschouwen.

Donderdag 13Weer slecht nieuws: de koppeling blijkt bij nader onderzoek maar liefst 'twee keer overleden'. Wat nu… Reviseren is even duur als een nieuwe Twin Disk ( een leuke auto). Een nieuwe Doosan-koppeling kost nog niet de helft. Maar het nadeel van nieuw is, in beide gevallen, dat alles dan weer veranderd moet worden: de fundatie, de schroefas, en in het geval van een Doosan ook nog de schroef… En dan komen er nog een paar weken levertijd bij, dus nog een paar weken geen inkomsten voor ons, plus de hele planning van de inbouwers in de war. Na het zoveelste nachtje piekeren, kiezen we toch maar voor revisie. Of misschien is 'reïncarnatie' in dit geval een beter woord ;-) Hij moet er zo in ieder geval weer een 'leven' tegen kunnen.

Vrijdag 14Wederom een stel op bezoek, dat op een spits wil gaan varen. Maar als je allebei geen enkele binnenvaartervaring hebt, zelfs geen watersportachtergrond, niet meer de leeftijd voor het gangbare opleidingscircuit… dan wordt het wel een erg grote stap. Ik heb hoe dan ook niet over gebrek aan gezelschap te klagen. Regelmatig komt er iemand een kijkje nemen, en anders dan bij andere werven is het hier ook geen mannenreservaat, maar gaan we 's morgens gezellig bij de buurvrouw koffiedrinken.

Zaterdag 15Anders dan bij andere werven begint onze inbouwer ook niet 's middags om vier uur op zijn horloge te kijken, maar wordt er als iets af 'moet' tot acht of negen uur doorgewerkt. En is zaterdag ook een werkdag. Al stoppen we dan wel wat vroeger, zeker nu we de halve familie op bezoek krijgen.

Reactie van
bert van der tang
mooie foto van de mannen van de scheepvaartinspectie….. alles papier en pen…geen laptop o.i.d.

Zondag 16Beetje zondag: wat later op, wat vrienden bellen, wat administratie (nog maar eens met alle spaarvarkens schudden…) en dan gaan we toch maar weer tot etenstijd de machinekamer in: de stuurboordzijde nóg maar eens ontvetten en dan lichtgrijs verven.

Reactie van
Ton van Seeters
Hallo schippers van de Picaro.
Ben maar blij dat je een spaarvarken hebt. Je moet er niet aan denken dat je geld bij zo'n omvallende bank staat. De nieuwe motor en generator zien er prachtig uit; die vallen in ieder geval niet om. Het lijkt me prachtig om straks met een gloednieuwe machinekamer te varen. Veel succes.
Wordt Kia niet onrustig van al die onrust aan boord.

Maandag 17Maar liefst drie heren op visite: de scheepvaartinspectie annex meetdienst. Voor de inbouwkeuring, wijziging van ons certificaat van onderzoek en aanpassing van de meetbrief. Omdat het motorvermogen niet meer dan tien procent verandert, en er niets op het lijstje staat wat ook al niet op ons lijstje stond, is er geen proefvaart of herinspectie nodig. Voor het eerst in weken valt ook de rekening mee… En ja, het papierwerk was zo gezellig als het er op de foto uitziet ;-)

Dinsdag 18Nu snap ik waarom die geluidsisolatie zo duur is: de isolatoren zijn al drie dagen aan de gang, en zo te zien komt daar nog wel een dag of wat bij. Eerst is er met behulp van aluminium profielen een laag geluidsabsorberende en brandwerende steenwol tegen het machinekamerplafond aangebracht. Die is afgedekt met een soort vlieslaag, tegen het stof. En die wordt nu weer afgewerkt met aluminium gaatjesplaat. Daar waar het niet anders kan wordt een laag schuim geplakt. Want anders dan bij nieuwbouwschepen, waar ze op een kaal plafond kunnen beginnen, moeten ze hier natuurlijk onder en om allerlei stroom- en alarmdraden, snelafsluiters, lampen, waterleidingen, verwarmingsbuizen enzovoort heen werken.

Reactie van
Irene
Vergeet niet de waterleiding pijp aan te sluiten.

Anders moeten jullie douchen zonder water!

We komen binnenkort weer eens kijken of het werk al opschiet.
Groetjes

Reactie van
Evert CadIJ
Na het aanbrengen van de isolatie de machinkamer omgetoverd van BUKRUIMTE naar KRUIPRUIMTE ??!?? :-(
Zou de isolatie in de zomer ook als warmteisolatie dienst doen; zodat de vloer in de roef niet meer zo warm hoeft te worden?

Goet Evert

Reactie van
Picaro
Ja, het is ook meteen thermische isolatie, dus 's zomers in het zuiden niet meer iedere avond verplicht barbecuen ;-)

Woensdag 19Tja, wat zeg je dan, als je ouwe, lekkende hydrofoor toch al in het ruim staat (omdat op zijn plekje de doorvoeren van de bun moeten komen) en er staat een glimmend nieuw hydrofoortje in het busje naast het schip? Vooruit maar…dan is ook werkelijk de hele machinekamer vernieuwd. De héle machinekamer? Nee, een klein hoekje met tractieaccu's bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers. Dus… plof!

Reactie van
anja
Pfffffft, wat een moed om het allemaal vol te houden maar het kan niet anders of het wordt prachtig daar beneden, succes en dat het maar snel allemaal klaar is, groetjes.

Donderdag 20Ook de kachel blijkt, zelfs in het ruim, niet veilig… Ter afleiding van alle tegenslag krijgen we een mevrouw van VTL op bezoek, die ons komt auditeren om 'erkend leerbedrijf' te worden. Natuurlijk zitten we dan net in het dok, om wat gaten in het schip te maken en te dichten, en is het aan boord een grote bende. Maar de opleidingsadviseur is een schippersdochter en de virtuele Picaro blijkt 'didactisch' genoeg om de chaos op de echte te compenseren… zodat we er weer een certificaatje bij krijgen! En volgend voorjaar dus een matroos hebben, om alle las- en slijpschade weg te werken, de machinekamer te zemen… Als onze inbouwers 's avonds klaar zijn, zijn de werfmedewerkers al vertrokken, zodat we de nacht niet alleen zonder verwarming door moeten brengen, maar ook nog eens zonder wc en lichtelijk voorover.

Vrijdag 21Gelukkig ligt de zwager van onze inbouwer 's morgens al vroeg gereed om ons terug naar het reparatieschip te brengen: met dit novemberse weer waren we anders echt aan lager wal beland. Heen waren we overigens ook al niet op eigen kracht gegaan, maar netjes door de bilgeboot afgevoerd… Als eerste wordt de kachel weer gerepareerd. Intussen heeft het echte werk natuurlijk ook niet stil gestaan: in de 'kelder' ligt een heel nieuw koelbuizenstelsel, de plafondisolatie is klaar… en dan durft het bezoek 's avonds toch nog over koude voeten te klagen!

Reactie van
Bezoekers
Tja, klagen over koude voeten.
Heb wel jullie pantoffels mee naar hus mogen nemen.

Ga nu ff verzinnen waar ik de volgende keer over ga klagen :-)

Zaterdag 22Het weekend is voor kleinere klusjes: drinkwaterfilter weer aansluiten, schotdoorvoer voor de uitlaat lassen, tweede koelwater-expansietankje… Daarvoor wordt de accubak - nu de accu's toch weg moeten, elluk nadeel… - een stukje verplaatst, zodat we dat hoekje ook nog schoon kunnen maken.

Zondag 23En verven. Terwijl de primer op de kale plekjes droogt (met behulp van een elektrisch kacheltje, anders gebeurt er niet zoveel meer bij deze buitentemperaturen…) vloeit de ene visite naadloos in de andere over. 's Namiddags duiken we toch nog maar eventjes naar beneden, met buurman als gezelschap. Als we weer boven komen blijkt de buitenwereld ook een nieuw laagje gekregen te hebben… Daarna lekker bij de buren eten - die ondertussen alweer op en neer naar Frankrijk zijn geweest.

Maandag 24De nieuwe tractieaccu's arriveren een dagje eerder dan gepland. (We hebben ze maar bij de quad-accuman besteld, voor wat hoort wat ;-) Veiligheidshalve laten we ze, zolang er in de machinekamer nog gelast en geslepen moet worden, maar even in het ruim staan: nu we toch de hele dag 'aan de navelstreng hangen' redden we het wel op de (start)accu's die bij de motor zaten.

Dinsdag 25De koppeling arriveert nog een dagje later dan gepland. Wederom getransporteerd door de vader van onze inbouwer: de hele familie wordt ingezet bij dit project ;-) Het revisiebedrijf heeft de koppeling gratis Doosan-groen gespoten voor ons. 'Voor dat geld hadden ze hem nog wel kunnen vergulden', moppert Thijs. Daarna moet hij weer, langs de motor, over een stel spanten, op z'n plek gewurmd worden.

Woensdag 26We zijn nu al twee keer midden in de nacht wakker geworden doordat er een of ander apparaat om stroom stond te jammeren (en ik slaap de laatste weken toch al niet zo best…) dus de tractieaccu's er maar weer in. Extra dichte deksel erop, ventilatortje erbij: zo moet zelfs de accu-opblaasspecialist ze heel kunnen houden! De koppeling blijkt een beetje gegroeid tijdens zijn revisie, dus dat vergt enige aanpassing. En ze blijven maar buizen vanuit de werkplaats hiernaast de machinekamer in sjouwen…

Donderdag 27Geen teken van leven, als ik op het knopje van de computer druk. 'De omvormer staat uit!' meldt Thijs even later. Ja, dat had ik ook al gemerkt… Dan maar afwassen. Snetver, geen water: de nieuwe hydrofoor zit ook op de omvormer. Dan het bed maar verschonen. Ik ben nog niet bezig of het licht gaat uit: de 24 volt er ook nog af. Zucht… Maar ik verveel me hier nog steeds niet hoor, integendeel. Ik had gedacht deze weken weer eens flink wat artikelen te produceren, maar de dagen vlíegen gewoon voorbij. Met wachten tot die mannen nou eens koffie komen drinken, boodschappen doen met de buurvrouw(en), foto's maken en sorteren, en lange hondenuitlatingen, want Kia vindt die vreemde geluiden van beneden maar niets…

Vrijdag 28Af en toe zijn die dan ook niet voor herhaling vatbaar, bijvoorbeeld wanneer iemand tot de ontdekking komt dat de hedenmorgen afgeleverde beunkoeler twee centimeter afwijkt van de tekening… Mooi ding overigens hoor, zo'n u-bundel, zou in de roef ook niet misstaan ;-) Maar even later verdwijnt die dure designradiator alweer 'voor altijd' uit beeld. 's Middags komt onze aanstaande matroos een kijkje nemen op zijn toekomstige stageplek. Hij kan zich nu nog bedenken…

Reactie van
bas
Ik ben stiekem wel een klein beetje jaloers op jullie aanstaande matroos hoor!!
Wellicht over een paar jaar een nieuwe spitse schipper erbij.

Reactie van
Matroos
Reken maar van yes!

(Matroos zou trouwens geen enkele reden kúnnen verzinnen waarom hij zich zou moeten bedenken.. Hij zou wel gek zijn!)

Reactie van
Picaro
Je hoeft niet jaloers te zijn hoor, de meest ontoegankelijke plekjes van de machinekamer moeten nog een keertje schoongemaakt worden ;-)

Zaterdag 29Ruim vol jerrycans: voor het ultieme uitlijnen moet de motor eerst op gewicht zijn, dat wil zeggen gevuld met olie en water (dat laatste met het oog op eventuele lekjes: daarna kan er koelvloeistof in). 's Middags mag ik meedenken over een glas-in-loodraam: weer eens even wat anders dan 'motor'.

Zondag 30Zondag 30 november Zondag verfdag. En buitenboendag. Daar word ik niet vrolijk van, oftewel: ik ben blij met alles wat we dit jaar NIET geverfd hebben… Tot slot nog een beetje ruimen in de machinekamer en het ruim.

 Oktober
2008
  
 December
2008
print-versie