LOGBOEK OKTOBER 2008

 September
2008
 
November
2008
Woensdag 1Nog pokkeweer. Dus kunnen we steeds maar een paar luiken open leggen. Niet zo handig als het op kuubs aankomt, zeker niet met zo'n antiek pijpje zo met weinig 'bewegingsmogelijkheden'. Maar gelukkig loopt het ook niet zo hard, zodat we het met scheppen makkelijk bijhouden. Desondanks krijgen we er maar 247,5 ton koolzaad in. En zo'n 500 kilo erop, over het hele schip verspreid. Want ja, een laadpijp die niet in het ruim kan, met die harde wind pal van voren… In de stuurhut valt het nadien dan ook nauwelijks op dat Kia van een maiskolf een maiskluif heeft gemaakt.

Reactie van
KVM
Flutding, Dan kunnen die op canal d'Heuilley toch wat meer hebben…;-)

Zondag 12Mooi fietstochtje, 51 kilometer. Waarvan er een aantal wel voor tien tellen :-( Om van de laadkade aan de monding van de Lawe te komen moeten we over een modderig graspad, wat net zoiets is als op een fiets met drie versnellingen in z'n vijf trappen. Maar de (zeer) oude komsluis van La Gorgue is de moeite absoluut waard. Van zeventienzoveel tot 1941 was de Lawe van hier tot Béthune bevaarbaar, een afstand van achttien kilometer, met vijf sluizen van 36 meter lang. Met behulp van onze oude vaargids en de topografische kaart vinden we er nog twee terug, maar daar is niet veel meer van over. Dan naar de 'Canaux d'Hazebrouck'. Meer beekjes dan kanalen: onvoorstelbaar dat hier schepen van 27 meter lang, 3,40 meter breed en 1,10 meter diep door hebben kunnen varen! Na de Ecluse du Pont-de-Pierre in Merville, van spitsenmaat maar in deplorabele toestand, zien we één twijfelgeval (een klapbrug 'zonder water', op privéterrein) en nog één andere sluis, die van La Motte aux Bois. Alleen is die in zoverre 'opgeknapt', dat het meer een stuw dan een sluis is. Maar de omgeving is prachtig. Er stond eigenlijk nog een sluis op het programma, Le Grand Dam. Maar het jaagpad is zo modderig (als dit Frankrijk niet was, zou je denken dat het baggerslib was…) dat ik na een paar honderd meter in de prut blijf steken. Terug door die drab is ook geen optie, dan maar dwarsuit het bos in. De fiets met ons meezeulend, om de vijf minuten een stokje tussen het wiel en het spatbord moeten steken om de zich daar ophopende bladerenmassa te verwijderen… kortom, als we eindelijk weer asfalt onder de wielen hebben besluiten we dat maar zo te houden. Op die laatste twee kilometer na dan…

Maandag 13Natuurlijk zijn de tarweglutenpellets vandaag net extra licht (aldus de voorbuurman, die hier vast vaart) zodat we er maar 231 ton in krijgen. En natuurlijk is er iets met de bascule aan de hand, waardoor het laden geen uurtje duurt, zoals gewoonlijk, maar dik drie uur, en we 's avonds net niet meer door Armentières komen.

Dinsdag 14Als we 's avonds in Terneuzen arriveren is het net laag water, staat de sluis net klaar, en wordt er voor morgen wind voorspeld, dus schieten we nog maar even door naar Hansweert. Voor we daar vast liggen hebben we onze wettelijk toegestane vaartijd wel ietsje overschreden. Maar volgens de vaartijdenwet hadden we vanmorgen ook om vijf uur mogen beginnen, alleen begon de sluis pas om half acht.

Woensdag 15En van Hansweert vaar je makkelijk naar Den Bosch. We hadden zelfs nog in Veghel kunnen komen, maar aan Sluis 0 krijgen we onze post aan boord gebracht.

Donderdag 16Bovendien willen we hier nog wat dingen bestellen. Dan door naar Veghel, waar we onze oude buren weer treffen. En naar 'Femmes de l'eau' kijken, een uitgebreide 'amateurdocumentaire' over varende vrouwen.

Vrijdag 17Pas om zes uur leeg, dus een nieuwe reis aannemen is er niet meer bij. Even samen eten, en dan samen naar Den Bosch: weg van de Rijksweg. Aan de 'graszijde' is nog net een krappe lengte vrij. Helaas net té krap. Voorbuurman wil geen metertje naar voren voor ons, achterbuurman gelukkig wel.

Zaterdag 18t/m maandag 27 oktober. Verplicht rust: omdat er geen leuke korte reisjes zijn én omdat Kia een ernstige baarmoederontsteking blijkt te hebben en acuut geopereerd moet worden. Gelukkig liggen we vijf minuten lopen van de dierenarts: waren we aan het varen geweest, had het wel eens slecht af kunnen lopen… Veel voeren we de eerste dagen niet uit: om de beurt 'hondenwacht' en voor die 'rampenkap' om haar kopje moeten we het interieur danig reorganiseren. Daarna beginnen we maar eens voorzichtig aan de verbouwing van ons rommelhok tot logeerkamertje, want volgend jaar krijgen we waarschijnlijk een 'echte' stagiair aan boord.

Dinsdag 28En dan begint de Cummins, na zo'n 27 jaar trouwe dienst, aan zijn laatste reis. Een beetje eerder dan gepland: officieel zouden we 3 november pas starten. Maar gelukkig kon het hele 'draaiboek' wat doorgedraaid worden, nu we toch stil lagen. In Maasbracht worden we opgewacht door de buren van afgelopen zomer, die hier ook liggen te repareren, en door de 'inbouwer'. De eerste keer dat hij een hele hermotorisering 'regisseert', en hij heeft er duidelijk zin in!

Woensdag 29Kia en ik gaan er meteen weer vandoor, naar het verjaardagsfeestje van ma in combinatie met een controlebezoekje aan de dierenarts. Kia lijkt weer helemaal in orde, is alleen nog wat rustiger dan voorheen. Maar van zo'n dag zou ze normaal gesproken ook bekaf geweest zijn: eerst met de auto naar de overkant, dan met de bus naar Roermond, met de trein naar Den Bosch, te voet dwars door de stad naar de dierenarts bij Sluis 0 en weer terug, met de bus naar Kerkdriel, daar weer een end lopen vanwege een wegomlegging, bij aankomst oog-in-oog met een blazende kat, vervolgens een huis vol visite, en tenslotte nog mee uit eten…

Donderdag 30Als ik weer aan boord kom staat de Cummins al op de wal en zijn de mannen de uitlaat er uit aan het slopen. Tot mijn grote opluchting is het binnen nog lekker warm: de kachel, die voor de ruimdeur stond, en dus in de weg, staat provisorisch in het ruim opgesteld. En de boiler, die aan de andere kant van de opening hing, kan gewoon blijven hangen. Los van elkaar hadden we allebei al bedacht dat het Listertje, dat we vroeger, tijdens het 'beurzen', gebruikten om stroom te draaien en, voor we een 380-pomp hadden, om te spuiten, maar dat nu dus al jaren werkeloos in de machinekamer staat, er eigenlijk ook wel uit kan. En dat een reserve-generator nuttiger zou zijn, want de Lister voorop is ook al weer dertien jaar oud. Dus daar hoeven we niet lang over te overleggen. Maar wel weer een paar duizend euro extra…

Vrijdag 31Dag Cummins, hallo Doosan! Op de wal staan oud en nieuw nog even broederlijk naast elkaar, ieder op z'n eigen aanhanger. De Cummins krijgt misschien nog een tweede leven, bij een boer in Zuid-Amerika of bij een visserman in het Verre Oosten, waar ze nog nooit van de CCR gehoord hebben… En dan lijkt het wel pakjesavond: bij die Doosan zit werkelijk vanalles en nog wat, van slangen en kabels tot een overall, gereedschapskistje en pot groene verf! Daarna 'slepen' de buren ons vast richting dok, waar we maandag even omhoog moeten. Door alle honden- en motorperikelen zouden we het bijna vergeten zijn, maar de Picaro-site bestaat deze maand tien jaar! Tegenwoordig heeft iedereen haast eerder een domein dan een schip, maar destijds waren we een van de eersten, zoniet dé eerste, met een eigen website.

Reactie van
dirk
Gefeliciteerd met het website-jubileum, jullie website wordt hier steeds nauwlettend in het oog gehouden, prachtig gewoon. Goede vaart gewenst met het nieuwe bromtolletje ! ;-D
groetjes , Dirk, mslb Odilia

Reactie van
anja
We zijn blij dat het weer goed gaat met Kia en feliciteren jullie ook nog eens met zowel het jubileum als de nieuwe motor(s).
Groetjes Yaira, Esdah en de rest.

Reactie van
Ingrid m/s \
Gefeliciteerd met jullie 10 jarige site! Jullie waren de voorlopers en een voorbeeld voor ons. Nog steeds lees ik met plezier regelmatig jullie logboek, leuk om te lezen over jullie vaargebied, dat (grotendeels) zo verschilt met dat van ons.

Reactie van
Ton van seeters
Hallo schippers van de Picaro.
Gefeliciteerd met de 10 jarige Picaro-site. Ik lees hem met veel plezier en vaar zo in gedachte met jullie mee op de mooie kanalen in Frankrijk. Ook veel succes met de nieuwe motor. Lijkt me een spannende onderneming. Komen er nog foto's van de motorinbouw ?
Een poot voor Kia.

Reactie van
Irene
Hartelijk Gefeliciteerd met het 10 jarig bestaan van jullie site. Lees elke week het logboek en bekijk de foto`s een voor een!Succes met de nieuwe motor.Heb je van de nieuwe en oude motor foto`s van gemaakt?Groetjes Irene

Reactie van
Douglas & Ilse
Van harte met het jubileum!!!

En gelukkig dat het weer beter gaat met Kia.

Dat inbouwen van de motor zit wel goed :-)

Reactie van
Jan
Gefeliciteerd met 10 jaar weblog. Lees deze regelmatig. Ook de foto's zijn prima! Veel plezier met de nieuwe motor.

Reactie van
KVM
Met die nieuwe motor zijn jullie minstens weer goed tot aan het jubileum voor 25 jaar Picaro-site ;-)
Proficiat ermee, en vooral… verdergaan.
Groeten, Kurt

Reactie van
Henk , Vreeswijk
gefeliciteerd heb ik toch mooi de eerste twee jaar gemist

 September
2008
  
 November
2008
print-versie