LOGBOEK SEPTEMBER 2005

 Augustus
2005
 
Oktober
2005
Donderdag 1Leeg, wat nu. We kunnen zo weer naar Frankrijk laden, maar het probleem is dat over twee weken de mini-Picaro te water gelaten gaat worden op Den Bosch Maritiem en het zou natuurlijk leuk zijn om daar bij te zijn. Een retourtje zit er niet meer in, maar zo lang stil gaan liggen is ook zowat. Dus bellen we eens naar Maasbracht, of ze volgende week tijd hebben om het ruim te spuiten en verven, want dat begint hard nodig te worden. Volgende week niet, maar morgen wel... Geweldig, starten maar dus! Dan bellen we naar een RVS-bedrijf in Helmond, waar we vanmiddag toch langskomen. Voor ze een offerte willen geven moet er eerst een klantnummer aangemaakt worden, daarvoor moet je persé via een vaste telefoonlijn bellen, en dan duurt het nog drie uur om de spullen uit het magazijn te halen... Geweldig, vergeet het maar dus!

Vrijdag 2Voor de spuiter aan de slag gaat lopen we nog een keer door het ruim om spanten en schetsplaten recht te buigen/slaan en de 'krullen' er af te slijpen: allemaal grijper- en bobcatschades. Ook laten we er de twee voorste gebinten uit hijsen: door een andere grijperschade, geluk bij een ongeluk zogezegd, kwamen we er vorig jaar achter dat in die dikke pijpen ook nog eens een zware balk zit. Constructietechnisch nutteloos, alleen maar extra gewicht. Met een kleine ingreep (maar een grote als je het zelf moet doen, zonder kraan ;-) worden ze niet alleen lichter, maar ook nog sterker.

Reactie van
bert van der tang
Gebinte??? is dat een dekbalk, wrang? stringer?

Zaterdag 3We liggen neus aan neus met een duwboot. Vanaf zijn duwsteven kunnen we mooi onze kop ontkalken en bijplekken. Zalig werkweer, warm, maar niet meer zo heet dat het begint te sissen als je tegen het ijzer durft te leunen...

Zondag 4Het was niet leuk om 'thuis' weg te varen zonder de meeste vrienden & familie gezien te hebben, maar ik ben nu ook wel weer blij dat we zo ver weg liggen: anders hadden we dit weekend vast bezoek gehad of waren we op stap gegaan, terwijl we nu het mooie nazomerweer kunnen gebruiken om te klussen.

Maandag 5Antwoord: Een gebint is een pijp of balk (of allebei ;-) in het ruim die, ter hoogte van de den, zorgt voor een dwarsverband.
Ieder jaar hebben we weer roeststrepen over de kop lopen, doordat de geklonken bovenrand (kepering, heet dat volgens onze scheepsencyclopedie, die nu toch op tafel ligt) wat open staat. Het schip ligt nu mooi onder 'handbereik' om het ergste stukje dicht te laten lassen. Het nadeel daarvan is natuurlijk wel dat de verf er aan de buiten- en binnenkant van de kop afbrandt en dat er vast slijpsel over mijn verse voordek gaat vliegen. Moeilijk. Maar we kiezen toch maar voor de 'duurzame' oplossing.

Dinsdag 6Af en toe is het net of we tien honden hebben. Verf je de bolderkoppen, staat er direct een hondenpootafdruk in. Werk je een randje bij, wandelt er opeens een hond met blauwe plekken rond. Wil je je schuurpapiertje pakken, is er een hond mee aan het jongleren. Idem voor de handveger. En de poetslap. Draai je de mast omhoog, hangt er een hondenachterlijf in de touwtjes. Pak je een deken om slijpsel op te vangen, rolt er zich meteen een hond in. Klap je de stuurhut, stapt er een hond op het raam. Ga je je handen wassen, ligt de hele badkamervloer vol hond. En wil je na een dag hard werken op de bank gaan liggen...

Woensdag 7Het ruim is weer mooi egaal zilvergrijs. Minder mooi is dat de verf een beetje ruw is opgedroogd, maar dat zal wel weer (veel te snel...) slijten. Maasbracht is werkelijk een ideale plek om te 'repareren', je vindt er alles wat je nodig hebt op fietsafstand. Zoals formica voor de stuurhut. Ik mag een decor gaan uitkiezen. Ik kan niet kiezen! Gelukkig mag ik het stalenboek mee naar boord nemen. Daardoor wordt het wit met een vlekje grijs en een vleugje 'teak'. 'Een plaat maar?' vraagt de man die de bestelling opneemt. Ja, het is maar een spits... Hoe en wanneer we hem aan boord krijgen zien we wel weer.

Donderdag 8Tijd om weer eens aan een reis te gaan denken. Alleen... 16 september willen we in Den Bosch liggen, 22 en 23 september moet ik in Parijs zijn. Daardoor vallen bestemmingen met losdatum en zonder openbaar vervoer af. Een van de voordelen van een samenwerkingsverband is dat je bevrachter met je meedenkt, ook al kost hem dat iedere keer weer heel wat hoofdbrekens. Een reis Ribecourt blijkt aan onze logistieke verlangens te voldoen. De maartjes zijn dat we een beetje diep gaan liggen voor Den Bosch en dat er vervolgens écht niks tegen mag zitten onderweg, maar daar ga ik me nu nog maar niet druk over maken.

Vrijdag 9Thijs z'n ouders komen langs met de camper, waar nog wat aan geklust moet worden. Dus eerst poetsen en boodschappen doen, want ik heb de binnenboel al de hele week verwaarloosd vanwege de buitenboel.

Zaterdag 10Als de visite weg is ga ik maar eens mail lezen en beantwoorden. Ik begin iedere keer maar weer met 'Sorry voor de late reactie...'

Zondag 11Gelukkig regent het, zodat ik me niet zo bezwaard voel dat ik binnen ga zitten. Onze 'bond' heeft gevraagd of ik voor het magazine een artikeltje over de toekomstige Franse vaartijden en bijbehorende maatregelen wil schrijven. Even 80 pagina's doornemen, om ze in 6 à 700 woorden samen te vatten. En het systeem blijkt toch niet zo simpel als 'the boys from VNF' het op de DBA-bijeenkomst voorstelden. Ter ontspanning zoek ik in de avonduren nog wat foto's uit voor het magazine, nu ik nog gemakkelijk een CD-tje op de post kan doen.

Maandag 12We maken ons los van Maasbracht. In Stein nog even boodschappen doen en een keertje door het ruim lopen en dan laden. Met de vrachtauto, dus weer een relatietest... 's Avonds visite, mensen die ook op een spits willen gaan varen. Onze fotovoorraad komt ook nu goed van pas.

Dinsdag 13Het lukt me eindelijk om alle mogelijke Franse vaartijden in een tabel te vangen. Zoals gewoonlijk ga ik zo op in mijn verhaal dat ik alles om me heen vergeet. Om zes uur komt Thijs dus zelf maar naar beneden voor zijn vier-uurtje...

Woensdag 14In Lith staat 'de internet-sluismeester' al met zijn camera in de aanslag... En dan: Den Bosch. De 16e om 17 uur gaat de Mini-Picaro te water op de Titanicstand. We willen daarna voor logboeklezers en andere geïnteresseerden wel 'open schip' houden, alleen weten we nog niet waar we dan kunnen liggen. Afijn, wie langs wil komen moet zich voor vrijdag maar even per mail melden, dat is ook wel zo handig vanwege de beperkte ruimte...

Reactie van
bert van der tang
mooie opnames van de Picaro; vragen:
waar was Kia?
niemand voorop tijdens het meren?

bert

Donderdag 15Jarig! 36 alweer, maar ik moet zeggen, ik voel me nog geen dag ouder dan 18! Alleen lijkt de tijd wel steeds vlugger voorbij te gaan. Trouwens jaren geleden dat we met mijn verjaardag 'thuis' gelegen hebben. Gelukkig komt de visite gespreid, zodat we steeds net genoeg stoelen en servies hebben.

Vrijdag 16Na een paar keer verhalen krijgt de grote (en diepe...) Picaro net voor de wat verlate tewaterlating van de mini-Picaro toch nog een plekje toebedeeld. Voor Thijs is het bijna back to the roots: hier schuin tegenover was de werf van zijn ouders. De tewaterlating zelf verloopt vlekkeloos en de vice-admiraal heeft zeker geen sleepbootassistentie nodig om de mini-Picaro na zijn maidentrip tegen de 'wal' te manoeuvreren. Leuk: onze collega's van de Westropa zijn ook gekomen. Op Maritiem is dan ook de nieuwste affiche van Bureau Voorlichting Binnenvaart, met hun spits, te bewonderen. En wie weet, misschien vaart hier over twee jaar ook wel een mini-Westropa rond... 's Avonds komen de Bossche modelbouwers nog even aan boordvoor een kijkje, slokje en hapje. Al met al een wat chaotische, maar vooral erg gezellige dag, waarvan het vuurwerk een mooie afsluiting vormt.

Reactie van
douglas
En toen werd het stil.

Reactie van
Henk Kok
Heb jullie nog zien liggen in Den Bosch de 16e.
ik kijk veel op de site,maar had het schip nog nooit gezien.
heb ooit vijf jaar vast op Lyon enz gevaren,en dat blijf
je volgen
mooie volledige site ,dat je er de tijd voor hebt, hulde
groeten Henk
mj "Tismijn" Vreeswijk

Zaterdag 17Het feest is over: om half zes loopt de wekker al af... Bij de Volkeraksluizen maken we maar even vast om onze lege Bosschebollendozen, pizzadozen en champagneflessen in desbetreffende containers te deponeren. Door alle consternatie ben ik gisteren helemaal vergeten brood te kopen, maar gelukkig brengt de bunkerboot redding.

Zondag 18Mooi weer om wat buiten te werken, of met mijn verjaardagscadeau te 'spelen', maar helaas, ik moet me nu toch eens serieus in het Europese binnenvaartbeleid gaan verdiepen.

Maandag 19Brr, de Schelde zit potdicht van de mist. En alle betaalbare hotels in Parijs lijken ook vol te zitten. Dus maar hopen dat het niet extreem druk is in het Canal du Nord, zodat we woensdagavond nog in de buurt van een station stranden. Een beetje gestresst ben ik nu wel.

Reactie van
Dirk
We zagen jullie geladen langs varen in Baasrode, ik was net te laat om mijn fototoestel te nemen zo vlot gingen jullie met de stroom mee. We lagen daar voor de Scheldefeesten met de mslb Odilia en de opduwer Greetje. Hebben jullie trouwens al eens het scheepvaartmuseum daar kunnen bezoeken ? Nietvaak geopend maar een telefoontje kan wonderen doen!
goeie vaart , Dirk

Dinsdag 20De 'walbasis' heeft toch nog een hotelkamer voor me gevonden. Ribecourt halen we in ieder geval niet meer: sluis Noyon is morgen de hele dag gestremd omdat een schip met motorproblemen in de benedendeur gevaren is. Op zich geen ramp, in Noyon is ook een station. Maar dan moeten we daar wel komen...

Woensdag 21Weer dichte mist. Zo dicht, dat de scheepvaart gestremd wordt, omdat de sluiswachters vanuit hun hokje de bovendeuren niet meer kunnen zien. Grrr, nu loopt alles dus echt in het honderd. We zeggen altijd: hier is niets zeker, en zelfs dat verandert nog op het laatste moment. Dat kan ook wel eens positief uitpakken: terwijl we 'wanhopig' op internet naar alternatief openbaar vervoer zoeken belt een collega: de kraanmachinist wil weten of we vandaag nog in Ribecourt aankomen. Niet dus. Maarre, buurman, nu ik je toch aan de lijn heb, ik durf het bijna niet te vragen...

Donderdag 22Maar jawel. Om kwart voor zes staat de buurman met de auto in the middle of nowhere naast het schip om een dame in nood naar Noyon te brengen. Dus ben ik ruim op tijd in Parijs voor de workshop 'Pan-Europese samenwerking voor een sterk vervoer over de binnenwateren'. Gisteren bij wijze van spreken nog op m'n knietjes in het gangboord, vandaag tussen vertegenwoordigers van de 'Centrale Commissie voor de Rijnvaart', de 'Donaucommissie', de Europese Commissie, de 'Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties' (vóór zondag nog nooit van gehoord, laat staan dat ik wist dat ze iets met binnenvaart van doen hadden ;-) en allerlei ministeries, van Frankrijk tot Wit-Rusland. Zoals gewoonlijk blijken de mensen die deel uitmaken van al die instanties die ons met hun regeltjes het leven zo zuur en duur maken stuk voor stuk hartstikke aardig. Wat ze te zeggen hebben is over het algemeen ook zeer interessant, maar aan het eind van de dag ben ik wel volkomen afgewerkt. Dus nog lekker even lezen op mijn Parijse balkonnetje en dan vroeg onder de wol.

Vrijdag 23Als ik van het hotel richting Eiffeltoren wandel word ik getroffen door het beeld: volle weg, lege Seine. En de milieubeweging de binnenvaart maar tegenwerken, hoor ik even later. In de koffiepauze maak ik kennis met de voorzitter van de Franse schippersorganisatie, en breng de middag maar meteen op zijn kantoor door. We blijken, tot mijn verrassing, aardig op één lijn te zitten.

Zaterdag 24Terug naar de werkelijkheid. Even buiten meehelpen en hup, mijn handen zitten al weer onder de menie. Dan van al die losse opmerkingen een verhaal zien te breien. En, bijna nog erger, mijn eigen aantekeningen ontcijferen ;-)

Zondag 25Welkome onderbreking, verrassingsvisite uit Nederland. Hoewel, helemaal onverwacht komen ze ook weer niet, de binnenvaart is een klein wereldje!

Maandag 26Aan de reis, Marquion-Helmond. De bevrachter belt, wat ons PDV- 'Productschap Diervoeders' - nummer is. Weer wat nieuws. Behalve een sofi-nummer, bankrekeningnummer, BTW-nummer en KVK-nummer (en een Nederlands, Frans en Belgisch telefoon- en faxnummer...), heb je als schipper ook nog een Europanummer, meetbriefnummer, FD-nummer, MET-nummer en Klantnummer uit je hoofd te kennen. En dan ben ik er vast nog een vergeten!

Dinsdag 27Het Canal du Nord in 'grand ballast'. Wat wil zeggen dat je bijna 'blind' vaart, maar daar hebben we een camera voor.

Woensdag 28Een greep uit de mail van deze week: of we een link naar een museum willen maken, geïnterviewd willen worden, een bijdrage aan weer een ander blad willen leveren, een website voor een andere organisatie op willen zetten, foto's voor een educatief project willen verschaffen, .... Oui, ja, oui, ja, oui,...

Donderdag 29Familieleden en andere walmensen vragen altijd: 'En, wat moet je laden?' Bauxiet en soortgelijke troep uitgezonderd interesseert ons dat totaal niet, alleen maar waarvandaan, waarnaartoe en hoeveel. Pas als we geladen zijn zie ik dat het tarwe is, geen gerst.

Reactie van
Evert CadIJ
Met gerst zit je wat sneller "vol" dan met tarwe.
Met 250 ton maakt dat niet uit maar van Marquion wil je toch wat meer meenemen ? :-) ?

Reactie van
Picaro
Ja, maar naar Helmond toch niet!

Reactie van
Evert CadIJ
O,ja Helmond is nog steeds 1,90m........... ;-(

Vrijdag 30'Hoog' bezoek: twee mensen van de ICT-afdeling van VNF komen eens kennismaken. Dus moet er, zeker zo net na het laden, gepoetst worden. Enigszins in tijdnood schakel ik de hulptroepen in. 'Pak voor de laptop maar zo'n kant-en-klaar doekje.' 'Waar liggen die?' 'Bij de washandjes.' Even later: snif, wat ruik ik nu, da's toch geen Glassex...? Nee, geschikt voor alle huidtypen...

 Augustus
2005
  
 Oktober
2005
print-versie